OVU aplikaciju ODMAH izbrišite sa androida! Evo i zašto...

"Task kileri" i "čistači memorije" za Android uređaje su među najpopularnijim aplikacijama na Androidu, posebno među uređajima sa gigabajtom ili 512 megabajta RAM memorije. Ljudi vole ove aplikacije, ali one, izgleda, donose više nevolja na androidu, nego što mu pomažu.

Prema PhoneArena portalu ove aplikacije ne bi trebalo da se koriste uopšte, čak ni kada je zauzetost sistema ili memorija za aplikacije na 90 ili više odsto.

Navike sa računara nas uče da je bolje imati što više slobodne RAM memorije, kako bi uređaj radio bolje. Ipak, način na koji računar i telefon tretiraju RAM memoriju se razlikuje, posebno u slučaju Androida. Gugl je RAM osmislio tako da "uvek bude pun".

Zapravo, aplikacije ostaju uključene u pozadini, a to im, između ostalog, omogućava i RAM memorija, kako bismo u realnom vremenu dobijali obaveštenja i informacije. Aplikacije su, uglavnom, dizajnirane i napravljene tako da uvek ostaju uključene u pozadini i kada ih Task Killerom ili Memory Optimiserom "ubijete", one će se opet oživeti za nekoliko sekundi - jednostavno, takve su, piše Mondo.

"Neuništive" aplikacije su Facebook, FacebookMessenger, Vine, Twitter, Viber, WhatsApp, Hangouts, Evernote, zapravo većina aplikacija koju koristite svakodnevno. Čak i da ih ručno isključite one će se kad-tad aktivirati opet.To im je posao, a Android će u pozadini svakako RAM napuniti do 80 ili 90 odsto kapaciteta čim ga vi ispraznite.

Na uređajima sa drastično ograničenim RAM kapacitetom Android će s pokretanjem zahtevnih RAM aplikacija, složenih programa i igara, zatvoriti aplikacije koje rade u pozadini, a najmanjeg su prioriteta i opet ih pokrenuti kad se napusti zahtevna aplikacija ili igra.

Kada instalirate Task Killer, ili ne daj bože Auto Task Killer aplikaciju, vi zapravo gušite i zbunjujete telefon koji konstantno gasi, a potom aktivira aplikacije i tako ukrug. To negativno utiče na brzinu rada, povećava zauzetost uređaja i utiče i na trajanje baterije.

Jeftini Android uređaji su posebno osetljivi na ovaj problem, jer oni jednostavno nisu namenjeni igranju zahtevnijih, pa i manje zahtevnih igara, kakve su Tetris Blitz, recimo, i nijedan Task Killer ili slična aplikacija neće promeniti tu okrutnu realnost. Koliko god se vi trudili da telefonu date dodatni megabajt RAM memorije - Android će ga popunjavati. Upravo zbog tog razloga je u najnižem segmentu Windows Phone daleko bolji izbor od Androida - jer radi kako bi trebalo da radi, ne guši se i ne iskače iz zahtevnih aplikacija.

Kako održati Android vitalnim?

Ne instalirajte previše aplikacija! Ne pretrpavajte telefon aplikacijama i igrama, posebno ukoliko ih ne koristite svaki dan i svesni ste da neće dobro raditi na vašem telefonu ili tabletu. Nije bog zna kakav savet, ali je iskren i realan. Sledeći telefon birajte prvo po RAM memoriji, ako volite puno aplikacija na Android uređaju.

Nadlanu / izvor: Kurir, Mondo

Pogledajte još