ALBANCI BEŽE SA KOSOVA: Postalo je neizdrživo, ovo nam je jedina šansa!

Na stotine albanskih porodica svakodnevno odlaze autobusima iz južne srpske pokrajine, dok prevoznici zadovoljno trljaju rukama zbog nenadanih zarada. Kako je navala za kartama poprimila neverovatne razmere, svaki prevoznik je uveo još po tri linije, tako da samo noću iz Prištine polazi oko deset autobusa koji su prepuni.
- Imamo velike gužve. Karta mora da se rezerviše bar nedelju dana unapred za Beograd. Ne pamtimo ovako nešto - rekli su za „Blic“ u prevoznoj agenciji „Adio turs“, koja saobraća na liniji Priština-Beograd.

Da je nezapamćen broj Albanaca s Kosova pristigao u Suboticu, potvrđeno je i na autobuskoj stanici tog grada.

- Najveća gužva je subotom. Ne pristižu baš svaki dan, ali svakako se ovako nešto nije dešavalo u prošlosti - kažu na autobuskoj stanici u Subotici.

Prvi cilj Albanaca s Kosova je upravo ovaj grad, u koji putuju direktno ili preko Beograda, a potom se masovno prebacuju u Mađarsku, odnosno u Evropsku uniju.

- Nemam više od čega decu da prehranim. Čuo sam da Nemačka, Švajcarska i Francuska daju azile, pa sam krenuo na put. Nije mi bitno gde ću da budem. Čak i da ostanem u Mađarskoj, bolje je nego na Kosovu. Vlasti prete i govore kako se ovo mora sprečiti zbog integracija, ali oni ovo ne mogu zaustaviti jer nemamo od čega da živimo. Platio sam 300 evra čoveku koji će me prevesti u Mađarsku, a za dalje ćemo videti - kaže B. K. (39), koji je smešten u hotelu u Subotici i ovih dana planira prelazak u Mađarsku.

Albanci s Kosova najčešće koriste autobuse kako bi se dokopali Subotice, ali su i taksisti iskoristili momenat, pa prevoz do Subotice naplaćuju u proseku 250 evra po osobi.
Na video-snimcima koji su ovih dana preplavili društvene mreže vide se ljudi iz Prištine kako grčevito pokušavaju da se domognu svog mesta u autobusu, a koji su inače puni do te mere da čak i vozači imaju problem da voze. Čitave porodice s malom decom pokušavaju već danima da „pobegnu“ s Kosova bez ikakve namere da se ikad vrate u rodni grad.

- Moj brat još nije ušao u autobus, nema mesta za njega sa suprugom i decom. U autobusu ima 200 ljudi, a sedišta ima za samo 45. Moraćemo da sačekamo drugi autobus. Valjda ćemo imati više sreće. Na Kosovu je postalo neizdrživo. Odlazak nam je jedina šansa - kaže jedna Albanka.

Rodbina koja dolazi da isprati svoje najmilije mahom pokušava da ih odgovori od ovog poteza u strahu da bi mogli biti uhapšeni i deportovani nazad na Kosovo.

Međutim, narod koji je na ivici egzistencije ne preza ni od kakvih kazni, pa se tako broj onih koji odlaze iz dana u dan povećava.

Izvor:blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.