STRAŠNO: Naši školarci u rančevima nose NOŽEVE, BENSEDINE I PIŠTOLJE!

Sve zaplene su deo akcije koja ima za cilj sprečavanje krivičnih dela i prekršaja u okolini gradskih škola.

Akcija „Školarac“ se nastavlja dalje s ciljem smanjenja broja krivičnih dela.

„Rezulat našeg dosadašnjeg rada je smanjenje broja krivičnih dela za čak 20 odsto”, kaže Dejan Drobnjak.

- Prošle godine otkriveno je 50 grama droge, 94 tablete, a ove više od 100 tableta i osam grama marihuane. Tablete koje smo pronašli su "metadon", "bromazepam", "bensedin" – kaže Dejan Drobnjak, oficir odeljenja novosadske policije.

Drogu, tablete i oružje nosili su mladi od 16 do 21 godine, a do sada je pregledano 2.100 osoba.

Najnovija istraživanja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita” pokazuju da je svaki drugi mladi Novosađanin od 15 do 30 godina bio ponuđen drogom i zna gde i od koga može nabaviti tablete, heroin, kokain i marihuanu.

- Sve je više mladih koji konzumiraju tablete i marihuanu sa alkoholom. To rade vikendom i nisu svesni da su zavisnici. Roditelji ne mogu ni da raspoznaju da li njihovo dete konzumira tablete ili drogu, jer to rade noću dok su u izlasku – kaže Milan Vlaisavljević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita”.

Tablete i droga u đačkoj torbi

Drogu, tablete i oružje nosili su mladi od 16 do 21 godine, a do sada je pregledano 2.100 osoba

Pacijenti koji dolaze na lečenje imaju 30 godina, a prvi kontakt s drogom imali su sa 15. Drogu su im nudili poznanici i ljudi iz njihovih okruženja, a nikada neko nepoznat.

- U želji da se dokazuju u društvu uzimaju neke od tableta i psihoaktivnih suspstanci i tako sve počinje. Međutim, na kraju završavaju u nekoj od bolnica za lečenje zavisnosti - kaže Vlaisavljević.

Stanko Matić, predsednik aktiva direktora srednjih škola i direktor Tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn“, kaže da je bilo slučajeva da učenici dolaze u školu sa tabletama ili marihuanom.

- Imamo problem s roditeljima, jer se oni u većini slučajeva opiru i ne žele da prihvate da je njihovo dete ušlo u svet droge - kaže Matić, ocenjujući da je akcija „Školarac“ do sada pokazala dobre rezulate, jer se učenici osećaju bezbednijim.

Nadlanu / izvor: 24sata

Pogledajte još