DOTAKLI SMO DNO: Beskućnik mi je umirao na rukama, a niko se nije mrdnuo!

Foto ilustracija: Yayimages

Klonulih glava sa kesama pokraj kolena beskućnici zimi traže toplotu u "Hotelu dvojka", tramvaju koji kruži centrom Beograda. Jedan je juče pokazao da u prevozu punom ljudi može da nema Čoveka.

- Bila sam u tramvaju i žurila na posao kada je beskućniku pored mene pozlilo. Mislim da je imao epileptični napad. Bilo je jezivo. Čovek je ukrstio očima, iskrivio šake u visini glave i počeo da ih okreće. Svi su sklanjali pogled, a njemu je krenula pena na usta", kaže Aleksandra za "24 sata".

Nije smela da zakasni na posao, ali nije mogla da ignoriše osobu koja se kraj nje borila za život. Kada je podigla pogled ka ostalim putnicima, oni su skrenuli svoj.

- Svi su se okrenuli da gledaju, ali kada je skroz kolabirao niko se nije ni osvrnuo. Počela sam da urlam "čovek ima napad, dajte mi broj Hitne". Niko ni da mrdne. Na kraju sam guglala novi broj Hitne pomoći. Svi samo trepću i gledaju na drugu stranu, a njemu je sve gore - kaže Aleksandra.

Pritrčala je beskućniku koji se bespomoćno tresao na podu "dvojke" i okrenula ga na drugu stranu.

- Verovatno je baš tada pregrizao jezik, pena i krv su bili na sve strane. Hitna mi se nije javljala. Pozicija na poslu mi je, nažalost, takva, da ne dozvoljava kašnjenje i nisam mogla da budem pored njega. A nisam imala ni načina da mu pomognem - kaže Pantićeva koja je izašla iz tramvaja.

Sela je kod kolege u kola koji je zaprepašćeno posmatrao kako potreseno gleda u telefon čekajući da joj se neko iz Hitne pomoći javi.

"Kad su mi odgovorili, pitali su me zašto nisam pored njega, a ja sam im objasnila koji je tramvaj, plava dvojka i da je do sad verovatno na okretnici ispod Kalemegdana. Na meni je bilo da javim i da pomognem koliko sam mogla na licu mesta", kaže ova mlada žena i dodaje: "koliko ja znam, možda je i umro u tom tramvaju".

U želji da saznamo šta se nesrećnom muškarcu desilo pozvali smo portparolku Hitne pomoći Nadu Macuru.

- Beskućnici se vode kao N.N. lica i u ovako specifičnim okolnostima, bez broja ulice, nemoguće je pronaći šta se sa njim desilo - rekla nam je Macura.

U međuvremenu, "plava dvojka" nastavlja da vrti svoj krug. Putnici koji su odbili čak i da priđu beskućniku koji je krkljao, proći će tuda ponovo.

Nekima će glas sa razglasa da pročita ono "poslednje stajalište" . Da li će moći da pogledaju sebi u oči znajući da je jednom čoveku to možda i bilo? Zauvek.

Pogledajte još