Roditelji u panici: Zbog štrajka prosvetara, đaci bez male mature?

Mala matura koja se, sve izvesnije, neće održati, očajni školarci i njihovi roditelji, zaoštravanje protesta, a ponegde osam do devet časova u nizu - ovo je trenutna slika najdužeg štrajka prosvete u srpskoj istoriji!

Novi protest

Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), kaže da nema naznaka da će dva prosvetna sindikata, USPRS i Sindikat radnika Srbije (SRPS), prekinuti štajk i da odgovornost treba da snosi ministar prosvete.
- Srđan Verbić nema razumevanja za nas, očigledno je da ne želi da nam izađe u susret! Do sada smo držali dopunsku nastavu, pomagali učenicima, pripremali ih za takmičenja, ali sada ćemo i te aktivnosti obustaviti - kaže Dragan Matijević i najavljuje veliki protest prosvetara u Beogradu 17. marta, kao i zaoštravanje štrajka ako se uskoro ne postigne dogovor sa Ministarstvom.

- Nastavnici najverovatnije neće dežurati na maloj maturi! Nema smisla dežurati! O šteti za učenike zbog neodržavanja maturskih ispita treba da razmišlja ministar Verbić, koji kaže da nema novca za nas! - kaže Matijević i navodi da školska godina ipak „objektivno nije ugrožena“.

Ðaci u strahu

Najviše pogođeni nastavkom štrajka svakako su učenici osmog razreda osnovnih škola jer sindikati najavljuju neodržavanje maturskih ispita.

- Brinem se šta će se desiti sa nama, kako ću upisati srednju školu koju želim bez dobrih rezultata sa male mature?! Teško mi je. Učio sam i trudio se tokom cele godine, zar sve to sada pada u vodu? - kaže L. Ð. (14), koji želi da upiše Vazduhoplovnu akademiju.

Petar Vladetić, pedagog, kaže da štrajk prosvetara utiče ne samo na obrazovanje dece već i posredno na formiranje njihove ličnosti.

- Na decu će uticati ne samo skraćenje časova već i cela klima koja vlada u državi. Ðaci indirektno primaju skrivenu poruku od svega što se događa. Prava deteta su najbitnija, a oni imaju pravo na obrazovanje - kaže Vladetić.

U Srbiji štrajkuje oko 711 škola, kao i 15 beogradskih gimnazija. U Ministarstvu prosvete juče nisu odgovorili na naša pitanja.

Da su panika i neizvesnost prisutni i među đacima i među nastavnicima, svedoči i odluka uprave Prve kragujevačke gimnazije da poveća broj časova kako bi đaci nadoknadili gradivo ili se bar na neki način osigurala njihova bezbednost. Tako učenici ove škole od prekjuče imaju od osam do devet časova, ali u trajanju od pola sata.

- Iako časovi zvanično traju po 45 minuta, mnogi nastavnici su odlučili da nastave sa obustavom rada. Ova odluka je pre svega doneta iz bezbednosnih razloga kako đaci ne bi besposleni čekali šest puta po 15 minuta da počne naredni čas - rekla je Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije.

O protestu
NAJDUŽI U ISTORIJI

Ovo je najduži štrajk prosvete u modernoj srpskoj istoriji
Dva sindikata su prekinula štrajk 18. februara
Ministar Verbić izjavio je da su đaci od početka štrajka izgubili 104 časa
Sindikati zahtevaju izuzimanje od najavljenog smanjenja plata, potpisivanje kolektivnog ugovora i zakon o platnim razredima
Prosečna plata nastavnika iznosi 43.725 dinara
Cena jednog privatnog časa košta oko 1.500 dinara

Nadlanu / izvor: Kurir

Pogledajte još