Iron Maiden

Spektakl? Zvuči preblago... Osim retkih srećnika koji su imali dovoljno godina i priliku da ih čuju u Beogradu 1981, '83. ili 86. godine, ili onih koji su ih slušali na nekom drugom mestu, većina najiskrenijih fanova je s ogromnim nestrpljenjem čekala da prvi put uživo čuje i vidi najveći heavy metal bend svih vremena

Nj.v. ''Iron Maiden''!

Celog dana grad je vrveo od onih koji su se samo zbog koncerta zaputili u Beograd, iz svih krajeva Srbije, iz Makedonije, Bugarske, Hrvatske... Najverniji fanovi iz Britanije došli su avionom kojim je pilotirao pevač Brus Dikinson (Bruce Dickinson). A svima je najbitnije bilo – ''kako do Beogradskog sajma?''...

Kao predgrupa, nastupio je bend Loren Heris (Lauren Harris), ćerke basiste i osnivača grupe ''Iron Maiden'', Stiva Herisa (Steve Harris). Moglo bi se očekivati od devojčice koja je rasla u takvom okruženju i mnogo više. Ipak, skromnih je glasovnih mogućnosti, još skromnijih pesama, jedino je, verovatno posmatrajući tatinu ekipu na turnejama, savladala lekciju iz - scenskog nastupa!

Prilično je teško pretočiti u reči ono što osetite kada se nađete među više od 18 hiljada ljudi koji posle toliko godina iščekivanja, na bini ugledaju najveće među najvećima! Hala 1 Beogradskog sajma bila je prepuna, i od prvog trenutka atmosfera je bila dostojna velićine koju je Beograd ugostio!

Bina u njihovom, prepoznatljivom stilu, ''na sprat'', i sa dovoljno prostora za sve ono što će izvoditi, pre svih – Brus Dikinson! Neverovatno energičan, pokretan, trčao je s jednog na drugi kraj bine, preskakao monitore, peo na gelender, a uz sve to – bez greške je otpevao ceo koncert!

Počeli su pesmama s novog albuma, ''A Matter of Life and Death'', izdatog prošle godine. Otvorili su koncert sa ''Different World'', zatim ''These Colours Don't Run'', pa ''Brighter Than Thousand Suns''. I taman kada smo pomislili da će se ostvariti priče da neće biti mnogo starijih, velikih hitova, Brus je, uz pozdrav publici, ispričao priču o našem kontroloru leta koji mu je u šali rekao da ga neće pustiti da sleti na beogradski aerodrom, ako ne obeća da će odsvirati – ''Wrathchild''! Kontrolor leta, Nikola Tomić, dobio je svoju muzičku želju, pesmu s njihovog drugog albuma ''Killers'', na oduševljenje svih prisutnih! A onda, po mnogima himna heavy metal muzike – ''The Trooper'', sa albuma ''Piece of Mind''. Kratko su se vratili u 2006. godinu, odsvirali još dve pesme s najnovijeg albuma - "The Reincarnation of Benjamin Breeg" i "For the Greater Good of God", a onda su do kraja svirali samo stare pesme, i samo najveće hitove!

Uz prepoznatljiv uvod, ''The Number of the Beast'' iz '82. godine, skok deset godina unapred – ''Fear of the Dark'', zatim "Run to the Hills" i ''Iron Maiden''...

Brus Dikinson je zaista pokazao da godine nimalo nisu umanjile njegovu moć da vlada binom! Ali ništa manje energični bili su i Dejv Marej (Dave Murray), Edrijen Smit (Adrian Smith) i Dženik Gers (Janick) na gitarama, bubnjar Niko Mek Brejn (Nicko Mc Brain) i naravno, čovek koji je kriv za sve ovo, jer je na Božić '75. godine osnovao bend ''Iron Maiden'' – Stiv Heris!

Iako su oni sami sasvim dovoljni za spektakl, njihovi koncerti ne prolaze bez zanimljivog scenarija, pa se tako u toku pesme ''Iron Maiden'' deo bine ''pretvorio'' u ogroman tenk! Zatim mala pauza, pa ''Two minutes to Midnight'', pa veliki, veliki hit sa albuma ''Seventh Son of a Seventh Son'' iz '88. godine - "The Evil That Men Do"! Tada se na bini pojavio i sedmi član... Edi (Eddie), maskota grupe koja se pojavljuje na svim albuma Mejdena, a kojeg je stvorio Derek Riggs.

Za kraj – ''Hallowed be thy Name''.

Možda prekratko za toliko godina čekanja. Sigurno je da je bilo još pesama koje su se priželjkivale. Ipak, kada se posle svega popale svetla, shvatite zašto su ''najslavniji i najcenjeniji bend u heavy metal žanru''. Ako počnete od tekstova, muzike, a završite sa odličnim izvođenjem, osmišljenim nastupom, i tome dodate neverovatni energetski transfer koji imaju sa publikom, ''Iron Maiden'' zaslužuju sva priznanja koja svet muzike može da im dodeli.

Pogledajte još