HIT KAMPANJA: Bradavice "na izvol'te"

Današnji svet je prepun neobičnih pokreta koji se bore za raznorazna prava. Bilo da je reč o borbi za prava životinja preko slavnih Occupy aktivista do globalnih akcija poput Ice Bucket Challengea.

Međutim, najnovije okupljanje na internetu će vas zapanjiti. Naime, pokret "Oslobodi bradavicu" (FreeTheNipple) podstiče žene da slikaju svoje gole grudi i fotografije objavljuju na Twitteru.

Hit kampanja koja je zapalila svet i umalo "srušila internet" pokrenuta je nakon što su se jednoj tinejdžerki na Islandu rugale kolege s fakulteta jer je postavila sliku svoje bradavice kako bi promovisala "dan slobodnih bradavica".

U znak podrške mladoj Islanđanki žene širom sveta su počele postavljati slike svojih golih bradavica na Tiwtteru. Iako neke društvene mreže poput Facebooka zabranjuju pokazivanje golotinje, kampanja je postala viralna.

Cilj kampanje jest da se ukaže na nepravednu seksualizaciju ženskog tela.

- Bradavice su samo dio tela. I muškarci isto imaju bradavice i mogu ih pokazivati svugde. Zašto i žene ne bi smele raditi isto - pita se Heiður Anna Helgadóttir, predsednica u Feminističkoj organizaciji Islandskog univerziteta dodajući kako je kampanja "FreeTheNipple" ušla u kategoriju borbe za ravnopravnost.

Ako želite da podržate ovu kampanju, sliku svoje gole bradavice postavite na Twitter i stavite hešteg #FreeTheNipple.

Izvor: jutarnji.hr

Pogledajte još