Evo ko će kupiti Studio B: Da li ste za ili protiv?

Studio B biće privatizovan modelom prodaje kapitala i javnim prikupljanjem ponuda s javnim nadmetanjem, a u postupku privatizacije biće prodat celokupni kapital koji Grad Beograd ima u tom preduzeću, odlučeno je na današnjoj sednici Skupštine Beograda.

Sa svega četiri glasa protiv Skupština Beograda usvojila je Odluku o modelu, metodu i merama za pripremu i rasterećenje Studija B. Kako je objasnio gradski menadžer Goran Vesić, usvajanje odluke predstavlja sprovođenje zakona po kojem, kako kaže, lokalne samouprave ne mogu da budu vlasnici medija.

- Ova odluka je ozbiljna i omogućava da za Studio B nađemo dobrog partnera - rekao je Vesić.

Međutim, ima i onih koji se na slažu sa ovim rešenjem. Zalažući se, uoči glasanja, da Studio B ne bude privatizovan odbornik Zoran Alimpić poručio je da je ta televizija servis koji je “sastavni deo funkcionisanja gradskog sistema koji nam je neophodan”.

- Studio B je uvek bio pomoćni organ Skupštine Grada. Kada građani ne znaju kome da se obrate oni zovu Studio B, preko njega se informišu, a preko njega se i mi informišemo šta građani žele - izneo je svoje argumente Alimpić.

Kako je objasnio, izveštavanje o komunalnim problemima Beograda je veoma skupo i nepraktično za ostale televizije, zbog čega će, nestankom Studija B građani “osiromašiti”.

Alimpić je, pozivajući se na Ustav, naglasio da zakoni ne brane da Grad ima svoju televiziju ili novine. “Skupština grada, nas 110 ovde, može da osnuje televiziju ukoliko to želi. Zakon o glavnom gradu, u trećem poglavlju, piše da Beograd može da osnuje televiziju, radio i novine, i druga sredstva javnog informianja - objanio je Alimpić.

Odbornica Aleksandra Hristić konstatovala je da su se za kupovinu Studija B prijavile dve firme koje “ili nemaju veze s televizijom ili im je račun u blokadi”.

- Firme koje su se prijavile za kupovinu su CTC unit, koja se bavi prodajom čamaca, lustera i stanova i ne vidim kakve veze ima s televizijom, dok Gama sistems d.o.o. ima račun u blokadi od 2011, kako stoji na sajtu APR-a - ukazala je Hristić.

Pogledajte još