SPEKTAKL UŽIVO: Moskva “pod opsadom”, počela vojna parada

Na Crvenom trgu u Moskvi danas se održava velika vojna parada povodom 70 godina od pobede nad nacizmom kojoj će prisustvovati blizu 30 svetskih lidera, među kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić

Proslava Dana pobede pripremana je mesecima u senci ukrajinske krize i odluke velikog broja zapadnih lidera da ne prisustvuju paradi, ali prema najavama iz Kremlja, Moskva i građani Rusije su spremni da proslave praznik i dočekaju goste. Među gostima na paradi u Moskvi bicće šefovi država ZND, Azije, lideri članica BRIKS, uključujući kineskog predsednika Sji Ðinpinga, predsednici balkanskih zemalja, Kipra, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, učešće je najavio i grčki premijer Aleksis Cipras, a kubanski predsednik Raul Kastro je prvi od pozvanih svetskih lidera doputovao u posetu Rusiji, još u utorak.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, rekao je da je kada svet slavi 70 godina od pobede nad zlom, pravo i obaveza Vojske Srbije je da zauzme časno i zasluženo mesto među pobednicima u Drugom svetskom ratu i da će naši gardisti na Crvenom trgu u Moskvi marširati srpskim strojevim korakom u stroju pobednika.

Češki predsednik Miloš Zeman će doći u Moskvu, ali neće prisustvovati paradi, a nemačka kancelarka Angela Merkel u rusku prestonicu će doputovati 10. maja i položiti venac na Grob neznanog junaka.

Procenjuje se da je u Drugom svetskom ratu poginulo 27 miliona vojnika i civila bivšeg Sovjetskog Saveza, a trijumf Crvene armije u najvećem ratu u istoriji smatra se ponosom Rusije. Dan pobede ujedinjuje Ruse iz svih sfera života bez obzira na njihove političke afinitete.

Na današnjoj paradi učestvovaće više od 140 borbenih aviona i helikoptera, a ne računajući probu, prvi put će biti prikazani borbeni avioni četvrte “plus plus” generacije, “Su-30″ i “Su-35″, kao i modernizovani jurišni helikopteri “Mi-35M” i školski “Ansat-U”.

Tradicionalno u paradi učestvuju i akrobatske grupe “Ruski vitezovi” i “Striži”, koje će, kako se očekuje, prikazati “kubanski dijamant”, formaciju od devet borbenih aviona “Su-27″ i “Mig-29″. Rusija će kao jednu od glavnih atrakcija prikazati i tenk nove generacije “Armata T-14″, a proizvođač vatrenog oružja “Kalašnjikov” će predstaviti modernizovanu verziju jurišne puške AK-74M, za koju tvrdi da će biti 50 odsto preciznija u odnosu na stariju verziju.

Rusija će potrošiti oko 6,7 miliona evra na prskanje oblaka u okolini Moskve u ranim jutarnjim satima kako bi obezbedila sunčano vreme za Dan pobede. Očekuje se da će danas posle parade centrom Moskve prošetati oko 165.000 ljudi koji će nositi portrete članova svojih porodica koji su se borili u Drugom svetskom ratu

Izvor: Telegraf

Foto: printscreen