A ŠTA KAŽETE NA OVO: Stepovanje u Filharmoniji

Da se u Filharmoniji može virtuozno svirati i nogama, dokazaće ova jedinstvena step igračica iz Holandije. Odličnu tehniku i kreativnost, Mareje Ni će pokazati u retko izvođenom delu američkog kompozitora Mortona Gulda. Step igrač je u ulozi soliste i izražava se isključivo ritmom, tako da će orkestar Filharmonije pratiti umetnicu čiji su glavni instrument njena stopala. Različiti plesni taktovi su tema koncerta, a uz dirigenta Grifitsa, orkestar će pokazati najinteresantnije primere tretmana plesa u simfonijskom žanru. Prvi ples pripada Kavaljeru s ružom, sviti iz opere Riharda Štrausa, a nakon veselog i ritmičnog stepovanja, orkestar izvodi Betovenovu Sedmu simfoniju, koja je nazivana “apoteozom plesa”.

“Valceri iz Kavaljera s ružom, Riharda Štrausa, predstavljaju parodiju čuvenih valcera Johana Štrausa. U Guldovom Step koncertu, plesač je u ulozi soliste umesto muzičara i u svom ritmičkom izražavanju ima puno prostora za improvizaciju. Betovenova Sedma simfonija je u celosti prožeta pokretom i svi njeni stavovi su bazirani na igri. Siguran sam da će publika cupkati u plesnom taktu, kao i ja za dirigentskim pultom“, kaže maestro Grifits, kome je ovo drugi nastup sa orkestrom Filharmonije.

Ciklus koncerata “Bizarrte” već treću sezonu predstavlja neverovatne muzičke pojave ili veštine umetnika. Nakon atraktivnog Koncerta za step igrača i orkestar, popularnu seriju koncerata završava nesvakidašnji mađarski virtuoz na tubi i njenim pretečama, Roland Sentpali, 5. juna.