SVE O MASTURBACIJI: Koliko puta dnevno je normalno

Kad se počinje
Velika većina ljudi prvo iskustvo samozadovoljavanja ima u adoslescenskom dobu, između 11. i 13. Godine. Postoje klinički notirani slučajevi masturbiranja u detinjstvu, sa šest ili sedam godina, ali takvi slučajevi su retki i pre svega se vezuju za afroamerikance i žitelje ekvatorijalnih delova Afrike koji polnu zrelost dostižu ranije.

Koliko često je normalno

Ne postoji čaroban broj niti pravilo koje određuje koliko često smete da onanišete. Bilo da je to deset puta dnevno ili deset puta godišnje – potpuno je zdravo i očigledno je to ono što vama odgovara. Muškarci u srednjoškolskom i studentskom uzrastu mogu proizvesti dovoljno semene tečnosti za desetak orgazama.

Može li da se pretera

Ponekad se desi da masturbacija postane zavisnost – ako vam se desi, primetićete. Radije ćete se igrati sa sobom nego izaći sa devojkom/dečkom u bioskop ili sa prijateljima na piće. Kad muškarci preteraju s masturbacijom javlja se bol u sluzokoži penisa koji postaje bolno osetljiv na svaki dodir. I lepši pol može imati problem s preterivanjem,jer je klitoralni pojas vagine veoma osetljiv.

Postoje li povrede

Ako masturbirate licem nadole, možete da izložite penis prevelikom pritisku, pa da kasnije imate problema sa partnerom. Ukoliko imate običaj da zaustavite tok semena pri ejakulaciji, najzdravije bi bilo da sa tim prestanete, jer tom akcijom šaljete spermu u urinarnu bešiku a ta sila može da ošteti krvne sudove i nerve u vašem penisu.

Istraživanja pokazuju da je, hormonski gledano,masturbacija 400 puta manje efikasna u zadovoljavanju svih seksualnih apetita od seksa s partnerom. Ipak, masturbacija je svakako omiljena i prijatna zabava i muškaraca i žena podjednako,pa je odličan način da uživate i naučite nešto o sebi i svom telu.

Nadlanu / T.D.

Foto: youtube printscreen