RAZORAN I MOĆAN: Kakvu vremensku nepogodu može doneti današnji dan

U vrlo toplim i sparnim danima u poslepodnevnim časovima može da nastane tornado. Iako naši prostori nisu najpogodniji za nastanak tornada, uslova ipak ima. Setite se samo prošle godine kada je u Somboru zabeležena pojava slabijeg tornada koji je napravio oštećenja na više od 300 objekata.

Prisustvo toplog i vlažnog vazduha čini atmosferu, kako bi meteorolozi rekli – nestabilnom, što, uz određeno strujanje vazduha može dovesti do nastanka ove retke pojave. Tornada se javljaju u okviru olujno-grmljavinskih oblaka, takozvanih Cumulonimbusa.

U toplim danima, postoji jako uzlazno strujanje koje hrani oblak toplim i vlažnim vazduhom i on sve više raste što može dovesti do toga da mali kumulusni oblaci izrastu u grmljavinske oluje.
Čitav mehanizam formiranja tornada još uvek nije sasvim razjašnjen. Jedan od preduslova uključuje prisustvo ulaznih struja toplog i vlažnog vazduha sa jedne i hladnijeg sa druge strane što izuzetno povećava nestabilnost celog sistema.

Na različitim visinama, vazduh se različito kreće. U nižim slojevima atmosfere u oblak ulazi topliji, vlažniji vazduh a na visini s druge strane u oblak ulazi hladniji vazduh. Oni imaju suprotno kretanje i kada dođe do sudaranja – može doći do nastanka tornada. U tim oblacima se formira vrtložno strujanje tzv. mezociklon prečnika par kilometara a u okviru tog mezociklona se može javiti tornado čiji je prečnik manji, najčešće od nekoliko desetina do nekoliko stotina metara.

Jedan od znakova da ce se tornado formirati, je padavinska zavesa ispod grmljavinskog oblaka, zelenkasta boja oblaka, jak grad…

Iako se za večeras očekuje nestabilno vreme, nema razloga za paniku. Tornado ćemo sasvim sigurno gledati samo na televiziji, tamo negde daleko u aleji tornada.

Foto: Nadlanu