I TATA BI SINE: Jedna od naših najlepših glumica danas proslavlja 62. rođendan

0

Scena u kojoj sa Slavkom Štimcem vodi ljubav u filmu “Ko to tamo peva” po mnogima je najerotičnija u istoriji jugoslovenske kinematografije

Beogradska diva Neda Arnerić danas puni 62. godine. Iako je u punoj stvaralačkoj snazi, stiče se utisak da nije dovoljno prisutna na filmu i televiziji.

Još dok je bila devojčurak, kad je imala 12-13 godina, zakoračila je u svet pokretnih slika. Često je isticala, prisećajući se tog vremena i svojih glumačkih početaka, kako ima utisak da nije imala detinjstvo i mladost. Njena karijera se razvijala velikom brzinom, tako da često nije bila svesna šta joj se događa. Bila je članica Dramskog studija Televizije Beograd kad ju je zapazio reditelj Puriša Đorđević.

Puriša me je izabrao za probno snimanje fima “San”. Imala sam 13 godina. Posle toga sam s njim snimala i filmove “Jutro” i “Podne”. A onda je došla uloga Višnje u “Višnji s Tašmajdana”. Višnja me je preko noći dovela na sve naslovne strane – otkrila je Neda Arnerić kako ušla u svet glume.

Na sva snimanja je išla sa mamom. Iako joj je to tada smetalo, kasnije je majci bila zahvalna što je se zaštitnički ponašala i time je lišila potencijalno loših iskustava.

Iako je u ranoj mladosti naučila da može mnoge stvari dobiti na lakši našin, nije htela da se švercuje kroz život. Bila je štreber. Nikada nije nespremna izlazila na ispite, a i danas spremna dolazi na svaku pozorišnu predstavu ili filmski set. Roditelji, majka domaćica i otac lekar, stalno su joj ponavljali kako gluma nije profesija i da mora završiti neki fakultet kako bi imala od čega da živi. Zato je Neda, pored Fakulteta dramskih umetnosti, upisala i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu.

Na snimanju “Užičke republike” upoznala je reditelja Dejana Karaklajića. Brzo su se venčali i razveli. Ostali su odlični drugari i danas su u kontaktu.

Već sredinom sedamdesetih, sa samo dvadesetak godina bila je velika zvezda jugoslovenkog filma. Igrala je u svim značajnijim ostvarenjima tog perioda: “Bitka na Sutjesci”, “Grlom u jagode”, “Otpisani”, “Ko to tamo peva”.

I osamdesete su prošle u znaku Nede Arnerić. Ulogama u “Večernjim zvonima”, “Tajvanskoj kanasti”, “Mom tati na određeno vreme” i “Vremenu čuda” etablirala se kao ozbiljna dramska umetnica i napravila otklon od slatkastih, koketnih i naivnih devojčica koje je pretežno tumačila na početku karijere.

Mada su u braku 20 godina, sa drugim suprugom, poznatim beogradskim bovivanom Miloradom Meštrovićem, živi skoro tri i po decenije. Poslednjih godina retko se pojavljuje na filmu, dok je u pozorištu, pa i na televiziji, veoma prisutna.

Foto: Printscreen

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.