I TATA BI SINE: Jedna od naših najlepših glumica danas proslavlja 62. rođendan

Beogradska diva Neda Arnerić danas puni 62. godine. Iako je u punoj stvaralačkoj snazi, stiče se utisak da nije dovoljno prisutna na filmu i televiziji.

Još dok je bila devojčurak, kad je imala 12-13 godina, zakoračila je u svet pokretnih slika. Često je isticala, prisećajući se tog vremena i svojih glumačkih početaka, kako ima utisak da nije imala detinjstvo i mladost. Njena karijera se razvijala velikom brzinom, tako da često nije bila svesna šta joj se događa. Bila je članica Dramskog studija Televizije Beograd kad ju je zapazio reditelj Puriša Đorđević.

- Puriša me je izabrao za probno snimanje fima “San”. Imala sam 13 godina. Posle toga sam s njim snimala i filmove “Jutro” i “Podne”. A onda je došla uloga Višnje u “Višnji s Tašmajdana”. Višnja me je preko noći dovela na sve naslovne strane - otkrila je Neda Arnerić kako ušla u svet glume.

Na sva snimanja je išla sa mamom. Iako joj je to tada smetalo, kasnije je majci bila zahvalna što je se zaštitnički ponašala i time je lišila potencijalno loših iskustava.

Iako je u ranoj mladosti naučila da može mnoge stvari dobiti na lakši našin, nije htela da se švercuje kroz život. Bila je štreber. Nikada nije nespremna izlazila na ispite, a i danas spremna dolazi na svaku pozorišnu predstavu ili filmski set. Roditelji, majka domaćica i otac lekar, stalno su joj ponavljali kako gluma nije profesija i da mora završiti neki fakultet kako bi imala od čega da živi. Zato je Neda, pored Fakulteta dramskih umetnosti, upisala i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu.

Na snimanju “Užičke republike” upoznala je reditelja Dejana Karaklajića. Brzo su se venčali i razveli. Ostali su odlični drugari i danas su u kontaktu.

Već sredinom sedamdesetih, sa samo dvadesetak godina bila je velika zvezda jugoslovenkog filma. Igrala je u svim značajnijim ostvarenjima tog perioda: “Bitka na Sutjesci”, “Grlom u jagode”, “Otpisani”, “Ko to tamo peva”.

I osamdesete su prošle u znaku Nede Arnerić. Ulogama u “Večernjim zvonima”, “Tajvanskoj kanasti”, “Mom tati na određeno vreme” i “Vremenu čuda” etablirala se kao ozbiljna dramska umetnica i napravila otklon od slatkastih, koketnih i naivnih devojčica koje je pretežno tumačila na početku karijere.

Mada su u braku 20 godina, sa drugim suprugom, poznatim beogradskim bovivanom Miloradom Meštrovićem, živi skoro tri i po decenije. Poslednjih godina retko se pojavljuje na filmu, dok je u pozorištu, pa i na televiziji, veoma prisutna.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.