Kakav je ovo narod?

U jednoj anegdoti pesnik Đura Jakšić seda na fijaker unatraške, kočijaš ga upita što ne sedne napred, na šta mu Đura kaže „pa, gde ste vi videli da Srbin gleda unapred“. Predstava pozorišta „Ogledalo“ „Kakav je ovo narod“ u režiji i adaptaciji Ljibivoja Tadića umnogome podseća na ovu anegdotu 

Majstorska izvedba bardova Narodnog pozorišta, politički i karakterološki kabare u najboljem svetlu, ali idejno...? Time kakav je ovo narod bavili su se mnogi, od Marka Miljanova, Vuka Karadžića, Cvijića, Dvornikovića. A odgovori su: isti kao i svaki drugi, narod sličan nekim narodima, i narod drugačiji od svih ostalih naroda ili ljudi. Umesto kakav je ovo narod, možda bi bolje odgovarao naslov, „Kakvi su ovo ljudi“? Vredi se prisetiti da se ime skoro svakog naroda u domicilnom jeziku prevodi sa ljudi. 

Razumemo ideju autora da poduči vaskoliki narod, ljude, pa i građane, kroz tekstove i pesme Milice Stojadinović Srpkinje, Jovana Jovanović Zmaja, Miodraga Stanisavljevića, Predraga Čudića, Danila Kiša, Bertolda Brehta, ali ovaj narod se, sigurno, kao i svaki drugi narod, u međuvremenu - promenio. Unuci, pa i deca možda imaju samo fizičke sličnosti s roditeljima. Srbi ili Amerikanci 10, 19. i 21. veka siguno razmišljaju na drugačiji način.  Neki bi sigurno zamerili što se uz navedene tekstove provukao i govor koji možete čuti svakog dana na pijaci ili kod penzionera na Kalemegdanu, naravno uz po neku, neizbežnu, psovku našu nasušnu … I kakav bi ovo bio politički kabare da nema u njemu mesta i za termine kao što su tranzicija, privatizacija, korupcija? Čitav deo predstave posvećen je njenom veličanstvu reči “mućke” . Čućete kako se mnogo mućka, na veliko i malo,  levo, desno i na centru... Još kad bi nam neko kao Del Boj rekao:“ Sledeće godine u ovo vreme bićemo milioneri”. Ali, pitanje je da li i Del Boj može ugoditi Srbima. Takav je ovaj narod? 

Pa, ako vam nije dosta političara koji vam, bezmalo svakog dana iskaču iz rerne i frižidera, pohitajte u galeriju “Progres” da vidite ovu predstavu. Posetite malu školu, koja se dosta dobro uklapa u program javnog servisa RTS-a koji je i snimao predstavu. 

Profesori su glumci Tanasije Uzunović, Mile Stanković, Anđelka Milivojević Tadić, Radovan Miljanić, Mihailo Lađevac, Ljubivoje Tadić. Učenje u ritmu bubnjeva Dragoljuba Đurića i sjajan hor, kojim upravlja Vuk Milenković. Pesma “Svi, svi Srbi u jednu državu”, sve “s naglasak” sigurno će biti hit. A nešto ćete i naučiti… 

Danijela Tadić

Pogledajte još