DAN GALERIJE MATICE SRPSKE: 168-godišnjica osnivanja GMS i 200-godišnjica rođenja Dimitrija Avramovića

Svečanu sednicu će pozdravnim govorom otvoriti mr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, a zatim će dr Igor Borozan, docent Filozofskog fakulteta u Beogradu održati besedu o slikaru Dimitriju Avramoviću. Ovim povodom će biti predstavljena nova akvizicija Skidanje s krsta Dimitrija Avramovića. U godini obeležavanja 200-godišnjice rođenja slikara, Galerija Matice srpske je iz privatnog vlasništva otkupila sliku Skidanje s krsta, datovanu, na osnovu slikarevog zapisa, u 1833. godinu. Ova akvizicija upotpunjuje prisustvo Dimitrija Avramovića u kolekciji Galerije i predstavlja važan korak u objedinjenju srpskih dela od najvećeg značaja.

Negujući tradiciju dobročinstva i prijateljstva sa institucijama i pojedincima, sednica će se završiti dodelom zahvalnica Kluba prijatelja Galerije Matice srpske onima koji su tokom protekle godine učestvovali u programima Galerije i doprineli njenom uspešnom radu na očuvanju i prezentaciji nacionalne umetnosti. Takođe, zahvalnice će biti dodeljene i pojedincima koji su prepoznali važnost projekta rekonstrukcije fasade Galerije i tako doprineli njenoj obnovi.

(old_image)

Odabirom teme za ovogodišnji Dan Galerije Matice srpske želimo da ukažemo na važnost kulture sećanja kroz podsećanje na znamenite ličnosti srpske likovne kulture. Obeležavanjem 200-godišnjice rođenja Dimitrija Avramovića, ističemo lik i delo slikara koji je snažno uticao na razvoj srpske kulture i umetnosti XIX veka. Dimitrije Avramović je bio svestrano obrazovana ličnost i značajan kulturni poslenik – pisac, prevodilac, karikaturista, bavio se i proučavanjem srpskih starina. Svojim teoretskim radom i slikovnim izrazom Avramović je povezao univerzalne vrednosti sa osobenostima nacionalnog bića, sa jasnom namerom da srpski umetnički kanon postane deo sveukupne reforme javnog i kulturnog života. Takođe, jedan je od slikara koji su se tokom studija u Beču i Pešti okupljali oko Matice srpske i pomažući njen rad upisali u Matičine članove.

Proslavljajući na ovaj način važne jubileje, Galerija Matice srpske kao nacionalna ustanova kulture nastoji da predstavi srpsku kulturnu baštinu, umetnike i dela i da doprinese njihovom razumevanju i poštovanju.

Pogledajte još