24 GODINE POSLE - BEOGRADSKI ROKERI PROTIV LUDILA: Procureo redak snimak velike antiratne akcije Rimtutituki

Iskazali jasni antiratni stav akcijom Rimtutituki. Osnovali su istoimeni bend koji je snimio antiratnu himnu generacijskog protesta “Slušaj vamo”.

- Rimtutituki uživo na kamionu u Beogradu! Snimak s kamere koja je bila sa nama na kamionu. Premijera. Partibrejkers, EKV, Električni orgazam live! 8. mart 1992. - napisao je Gile.

Rat je već zahvatio pojedine delove bivše Jugoslavije kad su beogradski muzičari, pretežno nastali u inkubatoru novog talasa, odlučili da podignu glas. U predvečerje obeležavanja godišnjice velikih uličnih nemira 9. marta 1991, na inicijativu Milana Mladenovića, uz pomoć nekadašnjeg radija B92, izveden je ulični performans. Muzičari, njih desetak, bili su na velikom kamionu na kojem su svirali antiratnu himnu “Slušaj vamo”. Sporo vozeći beogradskim ulicama i bulevarima, kamion je obišao centralne opštine prestonice opraćen velikim brojem mladih ljudi spremnih da se suprostave ludilu. U tom momentu rat je besneo Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Osam dana pre skupa pre protesta beogradskih muzičara, 1. marta 1992, održan je referendum u BIH na kojem se većina građana opredelilo za samostalnost. U Srbiji je vladao medijski mrak. Osim tadašnjeg radija B92 i nekoliko lokalnih medija, niko nije informisao javnost o antiratnim protestima. Slobodan Milošević, uprkos brojnim protestima, bio je na vrhuncu moći, činilo se tada.

Na kamionu su bili sledeći muzičari: Milan Mladenović (EKV), Srđan Gojković, Goran Čavajda Čavke, Ljubomir Jovanović Jovec, Zoran Radiomirović Švaba, Borko Petrović (Električni orgazam), Zoran Kostić Cane i Nebojša Antonijević Anton (Partibrejkers). Tekst peme je napisao Cane, a muziku su komponovali Milan Mladenović, Gile i Anton.

Iako im policija nije dala dozvolu za nastup u kamionu na gradskim ulicama, muzičari se nisu uplašili. Praćeni stotinama mladih ljudi, pevali su stihove “Mir, brate mir” i “Ispod šlema, mozga nema”. Beograd je tog popodneva i večeri bio prestonica slobode i ponosa.

Pogledajte još