U Kući kralja Petra I večeras otvorena izložba Kosovke Marinković!

Kosovka Marinković predstavila je publici dvadesetak slika iz ciklusa “Moj čarobni svet”, rađenih na temeljima holandsko-flamanskog slikarstva 17. i 18. veka, nastalih 2015. i 2016. godine. Emilija Marinković izložila je 18 ulja na platnu (mrtve prirode, školjke, Nautilus, voće), dok je Zoran Marinković - Marquis predstavio desetak svojih hiperrealističkih radova u tehnici ulja na platnu (aktove i mrtve prirode).

Otvarajući izložbu istoričarka umetnosti Nada Blagojević, istakla je:

"Slikarstvo Kosovke Marinković pokazuje nostalgiju za baroknom estetikom i tajanstvenom atmosferom klasične slike. Njene naglašavaju prisnost čoveka i predmeta. Kosovkine ruže i mrtve prirode zasićene nežnošću i bojom, odlikuju čulni, pastuozni nanosi.
Nakon godina učenja i sazrevanja kako u Kosovkinom ateljeu, tako i na Akademiji lepih umetnosti u Firenci, Emilija Marinković formirala se u slikarsku ličnost sa prepoznatljivim senzibilitetom i sklonostima. Njene slike karakterišu figurativnost, klasičan kolorit i tehnika slikanja u slojevima. Jasnoća i čistota boje, pročišćen kolorit na njenim slikama, posmatraču nudi predmet neopterećen emocijama i subjektivnim doživljajima.
Zoran Marinković odabirom i obradom motiva pokazuje svoje interesovanje i opredeljenje za hiperrealizam. Centralni motiv nosi kompoziciju slike, pozadina je drugostepena, dok je kolorit u službi isticanja slikanog objekta."

U muzičkom delu programa nastupila je Sofija Glavičić, mlada, talentovana violinistkinja, dobitnica prvih nagrada na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, koju Kosovka Marinković podržava i pomaže joj u afirmaciji.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 28. marta 2016, radnim danima od 12 do 18 i subotom od 10 do 14 časova. Ulaz slobodan.

Kosovka Marinković slikarsko obrazovanje stekla je u Sarajevu i Atini. U Beogradu je završila studije društvenih nauka. Izlagala je u Beogradu, Sarajevu, Grčkoj, Švajcarskoj, Španiji i Americi. Već 20 godina vodi Udruženje likovnih i primenjenih umetnika “Kosovka” i uspešno se bavi pedagoškim radom, pripremom kandidata za prijemne ispite na umetničkim školama i akademijama. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za slikarstvo među kojima, kao najdraže, ističe nagradu za najboljeg stranog slikara na Floridi i priznanje za najomiljeniju slikarku 21. veka.

Emilija /Popadić/ Marinković rođena je u Beogradu 1988. Od detinjstva je učila slikarstvo u ateljeu slikarke Kosovke Marinković - Stošić. Studije slikarstva završila je sa najvišom ocenom 110/110 2011. godine, u klasi profesora Vinćenca Kanalea, na Akademiji lepih umetnosti u Firenci, Italija (Accademia di Belle Arti, Firenze). Izlagala je na četiri samostalne i više od 30 kolektivnih izložbi. Svoje slikarstvo gradi na temeljima klasičnog slikarstva, a bavi se i ručnim oslikavanjem svile i izradom nosivih komada od ovog rafinisanog materijala. Živi i radi u Beogradu.

Zoran Marinković - Marquis stvara u stilu hiperrealizma koji odlikuje velika preciznost i fotografska tačnost. Ono što karakteriše njegovo slikarstvo je precizan crtež, interesantan odabir motiva koji mu omogućava da ga na slici predstavi u najsitnijem detalju, jasno definisano osvetljenje, dok je pozadina u sasvim sekundarnom planu i uvek u funkciji isticanja centralnog motiva slike. Motivi su mnogoliki- od portreta i aktova, do cveća, voća, životinja. Maestralno primenjujući tehniku ulja na platnu postiže efekte da slike svojom preciznošću liče na fotografije, ali one ne deluju sterilno već odišu toplinom i vešto uklopljenim koloritom. Poslednjih godina intenzivnije radi akrilnim bojama i stvara i nešto drugačije motive, koristeći i posebne pigmente koji dopuštaju da se slika može realno promatrati samo ukoliko se gleda uživo, upravo iz razloga jer se doživljaj slike i pojedini efekti boja ne mogu reprodukovati. Učesnik je velikog broja izložbi i likovnih kolonija, a dugi niz godina je likovni pedagog.

Pogledajte još