PROFESOR BALTAZAR: Ovo je priča o najpoznatijem crtaću u Jugoslaviji

Bal, Baltazar, bal, Baltazar, bal Baltazar, Baltazar...

Kad bi se čula uvodna melodija crtanog filma “Profesor Baltazar” klinci iz cele Jugoslavije bi kao hipnotisani potrčali ka crno-belim TV prijemnicima da pogledaju svoj omiljen serijal.

Priča o simpatičnom naučniku, koji uz pomoć komplikovane mašine rešava probleme žitelja Baltazar grada, osvojila je simpatije publike ubrzo pošto je premijerno prikazana krajem 60-ih. Osim u Jugoslaviji, crtani je bio veoma popularan u još 30-ak zemalja širom sveta poput Portugalije, Irana, Holandije, Danske, Indonezije...

Lik profesora nacrtao je zagrebački animator Zlatko Grgić, koji je 1979. Bio nominovan za Oskara u kategoriji Najbolji animirani film.

Kum crtanom liku bio je Pavao Štalter, dok je za naraciju bio zadužen Zlatko Crnković. Svima dobru znanu muziku komponovao je Tomica Simović.

Grgić je Baltazara uradio u produkciji Zagreb filma, iako se krajem 60-ih, baš u vreme nastanka legendarnog crtaća, odselio u Kanadu. Jedan od najreprezentativnijih autora čuvane zagrebačke škole animiranog filma preminuo je 1988. u 57. godini života.

Pogledajte još