HAG U BLOKADI: Danas presuda Radovanu Karadžiću

Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji je protiv jednog od osnivača Srpske demokratske stranke podneo optužnicu za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja rata za vreme dok je bio lider bosanskih Srba.

Prvobitna optužnica je podignuta 25.jula 1995. godine, a operativna 14 godina kasnije, pošto je prethodno uhapšen u Beogradu 21. jula 2008. godine, gde se prethodno skrivao koristeći falsifikovana lična dokumenta na ime Dragana Davida Dabića.

Devet dana kasnije prebačen je u zatvorsku jedinicu Haškog tribunala, a 3. marta sledeće godine se pojavio pred Pretresnim većem, na izjašnjavanju o krivici. To je odbio pa je u njegovo ime uneseno da se ne oseća krivim.
Optužnica

Karadžiću je stavljena na teret individualna odgovornost, počinjena kroz učešće u nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata, koji su za cilj imali trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo.

Optužen je da je od aprila 1992. do novembra 1995. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu da se pokrene i sprovede kampanja snajperskog delovanja i granatiranja civilnog stanovništva Sarajeva, s ciljem širenja terora među civilima.

U optužnici se navodi da je odgovoran za zločin u Srebrenici, za eliminisanje bosanskih Muslimana, ubijanjem muškaraca i dečaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, dece i dela starijih muškaraca iz tog područja.

Karadžić je optužen da je tokom maja i juna učestvovao u kidnapovanju pripadnika misije UN kao talaca, da bi se NATO prisilio da obustavi vazdušne napade na vojne ciljeve bosanskih Srba.

Na kraju, tereti se da je kao nadređeni za zločine navedene u optužnici jer je znao ili imao razloga da zna da se snage pod njegovom kontrolom spremaju da počine zločine ili da su ih već počinili, a nije preduzeo mere da spreči činjene zločina ili da kazni počinioce.

Izvor: B92

Pogledajte još