Cveta Majtanović

Pre tri godine birali smo svog ''Idola'', navijali za svoje favorite i želeli da svi oni uspeju, snime albume, ne samo pobednik... tačnije, pobednica! Te godine nije bilo ni svetskog ''Idola'', snimila je dva spota, i čekalo se da izađe album. Ali sticajem okolnosti, na album se čekalo do početka 2007. godine, kada je Mascom ukazao poverenje ovoj mladoj, ali izuzetnoj pevačici.

Kako to da nije bilo svetskog ''Idola'' te godine kada je trebalo da ti budeš naš predstavnik?
Cveta: Zato što sam baksuz! Šalim se, meni je u tom trenutku savršeno odgovaralo to što se nije desio svetski ''Idol'', završiš sa jednim takmičenjem i onda – ''Ne, to nije kraj! Agonija se produžava, idete na svetsko takmičenje!'' Neeee....

I opet ne mogu da se piju gazirani sokovi...
Cveta: Da, ja taman krenula da cepam i po kiselici i po gaziranim sokovima, ali eto, nije se održao, tako da nije meni nešto krivo zbog toga, meni je bitno da sam uradila album, to mi je bila ambicija.

Vrteo se neko vreme spot sa onom ''pobedničkom'' pesmom ''Nisam ista'', pa smo viđali i pesmu ''Stop'' Sam Brown...
(old_image)Cveta: Bravo, mislim da si ti jedna od retkih koja je videla taj spot! Živimo u Srbiji, engleske pesme nikako ne prolaze, to je bila moja loša investicija, pravljenje spota za englesku pesmu. Ali to sam uradila za svoju dušu, sa svojim prijateljima. Nakon tih spotova kreće neka pauza, završila sam snimanje albuma do kraja decembra 2004.godine, u januaru naredne godine album je bio gotov, ja sam se pojavljivala po nekakvim oskarima popularnosti, po festivalima, da pokupim nagrade za otkriće godine itd. Nakon toga kreće mala pauza, za koju ja nisam bila kriva, ja sam grizla i dalje, ali nije vredelo, tapkala sam u mestu.

I onda se pojavio ''Mascom''?
Cveta: Jeste, to je izdavačka kuća za koju sam izdala svoj prvi CD, čiji je naziv ''Pogledaj u sutra''. Pesma po kojoj album nosi naziv je pesma za koju ćemo najpre uraditi spot. Ja sam planirala da se uradi spot za ''Pop treš'', ali kako se ta pesma vrtela već na Radijskom festivalu, i počela je već na radio stanicama da se vrti, mislim da je to sad malo besmisleno. Mada mi je žao, zato što mislim da ima jako dobrog teksta i prostora za ubacivanje nekih šaljivih elemenata. ''Pogledaj u sutra'' je malo snažnija pesma.

Veći je ''hit''?
Cveta: ''Sve moje pesme su moja deca'' (smeh)...

Ko radi taj spot?
Cveta: Mladi reditej Damjan, ako vam to nešto znači... Jedan deo će se snimati u baletskoj Sali, a drugi deo, eksterijer je u pitanju, u Novom Sadu. To nije bila moja ideja, meni je svejedno, prvi spot je snimljen u Beogradu, ovog puta su izabrali da bude Novi Sad.

Snimiš album, počnu promocije, svirke...
Cveta: ludnica...

Kako se ti snalaziš u svemu tome? Mlada si, imaš puno obaveza, studiraš psihologiju...
Cveta: Pa, snalazim se, kako moram! Dajem celu sebe i mislim da se angažujem više nego što je potrebno. Ali ako bih polazila od toga kako 90 posto ljudi u Srbiji razmišlja – ''radim samo taj deo svog posla, jer sam za to plaćen'', onda to ne bi ličilo ni na šta. Ja ovo radim za neke bedne pare, verovatno ih neću ni videti, radim to zato što volim, kad to bude prešlo u nešto drugo, verovatno ću prestati time da se bavim.

Nemoj tako, bolje da ti pevaš, ima mnogo onih koji ne bi trebalo da snimaju, pa snimaju...
Cveta: Da, ali oni znaju na kojoj polici stoji vazelin, i gde treba da ga odnesu, a ja se time ne bavim.

(old_image)Muzika, tekstovi...?
Cveta: Neke tekstove je radio moj drugar Marko Matović, drugi deo je uradila Mari Mari, a neke sam radila ja... Ali bih morala da uzmem CD da bih ti rekla sva imena, pošto su devedeset posto njih Poljaci, ja ne znam da izgovorim sva imena! Album sam snimila u Poljskoj, u Sony BMG-u, glavni producent je Bogdan Kondracki. Prateće vokale pevala je Anja Dobrovska... Sve to preko Biljane Bakić, koja je bila član žirija u ''Idolu''. Demo snimke sam dobila na engleskom, tako da smo adaptaciju tekstova radili Marko Matović, Mari Mari i ja.

Da li će biti svirki, promocija...možda i neki koncert?
Cveta: Jao, to je tako daleko! Kad ja ne znam šta da kažem ni za ove stvari koje su u bliskoj budućnosti, bojim se da pričam! Ja već dve godine pričam da mi izlazi album, i evo tek sada je izašao, tako da ne volim da pričam unapred! Ali planira se promocija u IPS-ovoj prodavnici u Novom Sadu, gde ću deliti diskove, potpisivati postere...

A u Beogradu?
Cveta: U Beogradu će biti promocija, premijera spota, ovog koji upravo radimo.

Kako ide fakultet?
Cveta: Pa ide... Počeo semestar, mene nema tamo... U srednjoj školi je bilo mnogo jednostavnije. Mislila sam da će biti lakše sada, jer si sam organizator svog vremena, i sam raspoređuješ svoje obaveze prema tome kako ćeš ih lakš organizovati. Međutim, uopšte nije naivno...

Pesma ''Pop treš'' bila je na radijskom festivalu, da li to znači da najavljuješ učešće na festivalima?
Cveta: Bože sačuvaj! Ni to nije bila ni mojom voljom, stvarno nisam taj tip. Upoznala sam jednu devojku, zove se Bilja Jabuka, pitala me da joj pevam prateće vokale, i rekla mi je ''pa dobro, radićeš ti to'', narodnjacima da pevam prateće vokale! Sestrice moja, ako ja to budem morala da radim, neću ni pevati. Ovo radim zato što volim, kad to pređe tu granicu, neću ni raditi.

Sigurno ima mnogo onih koji bi hteli da te čuju negde uživo...
Cveta: Još uvek ne pevam ništa uživo, nemam bend! Zainteresovani neka se jave... (smeh)

Tri godine nakon ''Idola'', kako Novosađani reaguju kada te vide?
Cveta: Viđaju me stalno u noćnim provodima, iz izlazaka me znaju i ne reaguju više čudno.

Ostalo je samo da joj poželimo da što duže ostane u svom ''fazonu'', i da svoju energiju, koje ima napretek, iskoristi na najbolji mogući način. Nepostredna, simpatična i talentovana, može da bude ''idol'' nekim budućim zvezdama...

Pogledajte još