Koncert Gabi i Arsena

Nakon dugo godina, jedan od najharmoničnijih muzičko-ljubavnih parova Gabi Novak i Arsen Dedić, pevali su zajedno u Zagrebu na Valentinovo ili, kako bismo mi to rekli, Dan zaljubljenih

Famozni praznik, koji u Hrvatskoj zovu Valentinovo, a mi malo konkretnije i sasvim drugačije od ostatka sveta – Dan zaljubljenih, popularni zagrebački kulturni centar ’’Tvornica’’ obeležio je porodičnim koncertom satiričnog naziva ’’Jezik ljubavi’’. Posle dugogodišnjih samostalnih nastupa ili u društvu Đina Paolija i Zorana Predina, Arsen Dedić je za ovu priliku izabrao svoje najmilije da mu prave društvo na sceni: suprugu Gabi i sina Matiju.

Svesni svega lepog, ali i mnogo toga komercijalnog i patetičnog što u sebi nosi ovaj praznik Gabi, Arsen i Trio Matije Dedića odlučili su da ne predstave samo lepršavu stranu ljubavi, već i onu koju simbolizuju razvodi i nesporazumi. Baš kako i treba – život bez ustezanja.

Do poslednjeg mesta ispunjena sala ’’Tvornice’’, dva sata je pažljivo, s iskrenim uživanjem, ali nedovoljno žara, pratila kako se na sceni smenjuju Gabi, Arsen, Matijin trio... Elegantna Gabi je već nakon prve pesme nagrađena burnim aplauzom i buketima ružama, dok je poznati glas Arsena Dedića, što nas je prilično iznenadilo, pratila snimljena matrica, iako scena ’’Tvornice’’ može da primi bar desetak muzičara.

Duhovite Arsenove opaske na račun ljubavi i Dana zaljubljenih i, nezaobilazno, čitanje poezije, publika je prihvatala s doziranim oduševljenjem. Osećalo se da fali ’’nešto’’ da vaspitano tapšanje preraste u fenomenalan provod za gospođe i gospodu ’’u najboljim godinama’’. Glas Gabi Novak i njen emotivan način izvođenja poznatih numera, ipak su malo razbudili publiku koja se i do tada lepo provodila, ali sasvim neangažovano.

Interesantne kombinacije muzičkih stilova Gabi, Arsena i Matije, kao nešto što se retko viđa na istoj sceni, svakako su jedno novo, prijatno iskustvo, mada ne i tako nezaboravan provod.

Kreativnost, duhovitost, talenat i iskrenost ne mogu se osporiti ni Gabi, ni Matiji, ni njegovom Triju, a posebno ne Arsenu kome su verovatno upravo te osobine dale snagu da se izbori sa teškom bolešću.

Mada su izbor pesama, iskustvo i iskrene emocije izvođača ispunili očekivanja, atmosfera, nažalost, nije. ’’Dosadni koncert za starije’’ – zvuči prilično površno, pomalo maliciozno, ali... 

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Igor Barandovski

Pogledajte još