David Caretta

David Caretta je pomalo škrt na rečima, ali zato besprekorno radi svoj posao – imao je odličan nastup u Beogradu. Izdaje za DJ Hell-ov „Gigolo Records“, čija je značajna referenca, a ima i sopstveni lejbl – „Space Factory“

David Caretta igra vodeću ulogu u electro-techno žanru, čijem je stvaranju i sam doprineo. Bez obzira šta radi, da li snima u studiju, nastupa live ili kao DJ, David se trudi da zadrži svoj specifičan stil. Uverili smo se da u tome i uspeva.

Dolaziš iz Marseja? Kakvo je to mesto?
David: To je luka na moru. I tu se sreću različite kulture i ljudi. Vrlo je izuzetno mesto u Francuskoj, razlikuje se od Pariza, na primer. U muzičkom smislu je važno jer sam tada dosta slušao Front 242, Depeche Mode, D.A.F., i još dosta drugačije muzike koja je uticala da moj stil bude sada ovakav kakav je... A to je, između ostalog, mnogo vokala u elektronskoj muzici. Kasnije je došao tehno pokret koji je takođe ostavio traga na mojoj muzici...

Svuda se pominje kao vrlo važan momenat kada si upoznao DJ Hell-a...
David: Upoznali smo se na jednoj turneji po Francuskoj. Čini mi se da mu se baš dopao moj live act, moja muzika. Zamolio me je za nekoliko mojih pesama. Nekoliko nedelja nakon toga, došao je kod mene kući. Bila je to izuzetna nedelja! Bili smo tu Miss Kittin, DJ Hell, neki naši prijatelji i ja. Napravili smo odličnu žurku, družili se... Bilo je zaista sjajno. To je bio početak priče. I onda je počela naša saradnja na njegovom lejblu „Gigolo records“.

Imaš sopstvenu izdavačku kuću „Space Factory“...
David: To je kao neka vrsta porodičnog projekta – posla. To je jedna vrsta manjeg lejbla, i tu smo hteli da radimo samo ono što volimo. Osnovao sam je sa svojom ženom, pa je to kao naša mala beba. Trudimo se da produciramo i objavljujemo dosta kvalitetne, mlade, francuske muzike.

DJ koji je ostavio jak utisak na tebe?
David: Vrlo nezgodno pitanje. Ima zaista mnogo DJ-eva, teško je izdvojiti nekog. Ako baš moram, onda ću ipak izdvojiti DJ Hell-a sa kojim se privatno družim, i stalno sam u toku sa njegovim radom... Mixuje mnogo nove muzike, neverovatno rad svoj posao! A posle njega neka bude DJ Hacker (ali to kaže sa jakim francuskim naglaskom – tako da „The Haker“ zvuči kao Zz Hakerrr- sa kotrljajućim r).

Možeš li da nam preporučiš jednu dobru stvar i jedan odličan film za 2007. godinu?
David: Nijednog filma ne mogu da se setim...
Stvar bi bila... bilo koja od Entoni Roter-a (Anthony Rother).

Imaš specifičan stil – dok puštaš muziku, pričaš i mikrofonom...
David: Da, to rade neki DJ-evi i producenti. Pogotovo se radi kod live act-a. Glas se modifikuje, meša i harmonično utopi sa muzikom... To radi na primer i Entoni Roter.

Ostale fotografije:

Nada Veljković

Pogledajte još