Zagreb: Stare pumpe u novom ruhu (FOTO)

Čija je ideja bila da oslikavate stare pumpe?

- Ideja je moja, pošto se cijeli život pomalo bavim nekom vrstom umjetnosti (grafiti, slikanje, kiparenje...). Prvu pumpu sam oslikao sa frendom (Ljuba) koji je i smislio ime Pimp My Pump 05.12.2011. godine. Te večeri oslikali smo dve pumpe, drugi dan sam ih došao fotkat te sam proslijedio mail svima koje znam da pošalju lokacije pumpi. Reakcije ljudi su bile odlične, poslje mi je frendica (Klara) otvorila stranicu na facebooku i sve se pokrenulo nekako jako brzo mediji, izložbe, međunarodne manifestacije...bilo je svega i još traje.

(old_image)

Koliko vas sada ima u timu koji oslikava i čime se inače bavite?

- U projektu nas je četvero: Bare, Ljuba, Berni i Ruska. Prosjek godina je od 30 do 35, poslovi su razni, ja radim kao komercijalista, ima tu i dizajnera, fotografa, botaničara do slobodnih umjetnika.

To su pumpe koje se nalaze na javnim površinama?

- Uglavnom sve pumpe koje radimo su na javnim površinama, postavljene su ranih 30 godina dok dosta kuća u gradu nije imalo vodovod, i sve su radile normalno, točan broj pumpi i dalje ne znamo makar smo kontaktirali vodovod, ali po našoj procjeni ima ih oko 100, do sada smo oslikali nekih 60 pumpi.

(old_image)

U kojim ste gradovima sve radili oslikavanje?

- Ideje su razne od poveznica sa kvartom do stvari iz djetinjstva(Gonzo, Pink Floyd, Cibonin toranj, Dino Dvornik, Mondrian, Pacman...). Ovim projektom pumpama dajemo novi život i tako prestaju biti hrpa suhog starog željeza te postaju dekorativni gradski sadržaj, dok grad postaje njihov muzej. Ljude smo malo osvjestili i počeli su ih ponovno primječivati. Kada već imamo dobru vodu iz pipe a mislim da je legitimno pravo svakoga građanina da ima pristupačnu pitku vodu, a ne da mora kupovati flaširanu iz dućana.

Do sada smo slikali samo po Zagrebu, ali ima ih po cijeloj Hrvatskoj, ne stignemo ali budemo.

(old_image)

Čime slikate i gde nalazite ideje?

- Slikamo sve sa sprejevima, s njima znam raditi i lako su prenosivi, na početku smo slikali samo po noći, ali smo sa vremenom skužili da nas nitko ne gnjavi (murija) samo pogledaju i prođu.
Ne uništavamo grad nego uljepšavamo nešto što propada, neki bi to nazvali sivom zonom.
Normalno nikakve dozvole od grada nemamo makar smo im slali dopise.

Da li imate u planu da oslikavate još neke stare predmete ili samo pumpe?

- Za sada mislim da ćemo se držati samo pumpi pošto ih ima još dosta, a i nije lako, svima nama je to hobi i uglavnom se sami financiramo.

Fotografije ostalih pumpi koje su oslikali pogledajte u galeriji ispod.

(old_image)

Pogledajte još