Rusi pregovaraju o metrou

BEOGRAD, 09. decembar 2009. (FoNet) - Ministar u Vladi grada Moskve Mihail Mihailovič Višegorodcev izjavio je danas da je ruska strana zainteresovana za projektovanje Beogradskog metroa i da je o tome počela pregovore sa vlastima Srbije i Beograda.

Višegorodcev, koji predvodi rusku privrednu delegaciju u dvodnevnoj poseti Srbiji, je rekao da je sa Ministarstvom infrastrukture Srbije dogovoreno da se počne priprema projekta za 14 kilometara trase Beogradskog metroa.

Sedam kilometara od te deonice će biti prvo pušteno u rad, rekao je Višegorodcev.

On je istakao da ga je ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić obavestio da će u utorak uputiti molbu ruskom Ministarstvu finansija da se u okviru kredita koji će Rusija odobriti Srbiji predvidi određena suma za projekat metroa.

Višegorodcev je predočio da ta cifra nije velika i da iznosi između dva i četiri odsto ukupne vrednosti izgradnje metroa, što je oko 30 miliona dolara.

Svakako smo zainteresovani i za učešće na tenderu Skupštine grada Beograda za nabavku trolejbusa, rekao je on i izrazio uverenje da će ruski ponuđači taj posao i dobiti.

Prema rečima Višegorodceva, oni će ponuditi modernizovane varijante trolejbusa, koji su slični već postojećim u Beogradu, ali niskopodni, prilagođeni potrebama invalida.

Višegorodcev i ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević potpisali su danas u Vladi Srbije Protokol 4. zasedanja zajedničke ekspertske radne grupe za trgovinsko- ekonomsku saradnju Vlade Srbije i Vlade Moskve.

Taj Protokol, prema rečima Milosavljevića, obavezuje Minisarstvo trgovine i usluga da objedini ponudu zainteresovanih kompanija iz Srbije i u saradnji sa privrednicima iz Moskve pokuša da ono što je konkurentno brže dođe do potrošača u Moskvi.

Prema njegovim rečima, sa ruskom delegacijom je pregovarano i o otvaranju srpskog trgovinskog centra u Moskvi i ruskog u Beogradu.

Milosavljević je predočio predlog Rusa srpskoj strani da kupe prostor u Moskvi, na lokaciji gde se već nalaze tržni centri i da se tako, konačno ostvari ideja srpskih privrednika da otvore robnu kuću u Moskvi.

Milosavljević je naveo da je prošle godine ukupna trgovinska razmena Srbije i grada Moskve iznosila 800 miliona dolara, od toga izvoz iz Srbije oko 200 miliona, najviše poljoprivredno- prehrambenih proizvoda.

On je ukazao na potrebu da srpski proizvodi budu još više prisutni na tržištu Moskve i da su utoliko značajniji ostvareni poslovni kontakti sa ruskim trgovinskim lancima Tander, Magnolija, Sedmi kontinent i Metro.

Višegorodcev je napomenuo da je moskovska strana u trgovinskoj razmeni sa Srbijom najviše zainteresovana za prehrambene proizvode i da su se dogovorili sa Ministarstvom trgovine Srbije da im predstavi objedinjenu ponudu sprskih prehrambenih proizvođača i da će njihovi proizvodi, ako budu odgovarali cenom i kvatitetom, biti plasirani u Moskvi.

Pogledajte još