Ivani Dimić uručena Ninova nagrada

Ceremoniji u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvovale se brojne zvanice iz kulturnog i javnog života, kao i raniji dobitnici ove prestižne književne nagrade.

Žiri je podsetio na obrazloženje za dodelu nagrade prema kojem je "takav odnos majke i ćerke, začudo, u srpskoj književnosti retko kada izdašnije i umetnički uspelije obradjivan".

Autorka je ukazala da roman govori o demenciji majke koja umire i o ćerci koja te teške trenutke proživljava s njom.

- Ovo štivo stvarala sam kao mozaik sklopljen od dijaloga i proze - ukazala je Dimić i dodala da je ovako prestižna nagrada svakako vrhunski momenat u životu pisca.

Odluku o dobitniku 63. NIN-ove nagade doneo je žiri u sastavu Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica.

U najužem izboru za roman godine bila su četiri pisca – Vladan Matijević za roman "Susret pod neobičnim okolnostima", Ivana Dimić za "Arzamas", Vladimir Tabašević za "Pa kao" i Vladislav Bajac za delo "Hronika sumnje".

Ovogodišnja laureatkinja Ivana Dimić rodjena je 1957. godine u Beogradu, gde je 1982. diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Izvor: Beta

(old_image)

Pogledajte još