ZBOGOM, ĆIMINO: Preminuo režiser Lovca na jelene

Prema navodima policije u Los Anđelesu, Ćimino je umro juče. On je živeo na Beverli Hilsu, ali nije izneto više detalja o okolnostima njegove smrti.

Svoj najveći uspeh postigao je filmom "Lovac na jelene" iz 1978. godine, pričom o Vijetnamskom ratu i njegovom uticaju na mali industrijski grad Klerton u američkoj državi Pensilvaniji, sa Robertom de Nirom, Kristoferom Vokenom, Džonom Sevidžom i Meril Strip u glavnim ulogama.

Film je dobio pet Oskara od ukupno devet nominacija za tu prestižnu nagradu. Nagrađen je za najbolji film i režiju, a Kristofer Voken za najbolju sporednu mušku ulogu.

To ostvarenje osvojilo je i Oskare za najbolji zvuk i montažu, kao i Zlatni globus i nagradu Bafta.

Vestern "Vrata raja" iz 1980. godine, priča o masakru nad imigrantima u SAD krajem 19. veka, s Krisom Kristofersonom, Izabel Iper, Kristoferom Vokenom i Džefom Bridžisom u glavnim ulogama, doživeo je veliki neuspeh i kod publike i kod kritike i bankrot kompaniji "Junajted artist".

Slično je prošlo i ostvarenje "Godina zmaja" iz 1985, krimi drama o obračunu policajca i kineske mafije, ali su ti filmovi kasnije ocenjeni kao kultna holivudska trilogija.

Čimino je 2001. godine u Francuskoj, gde je povremeno živeo, dobio Medalju viteza umetnosti i književnosti.

Izvor: Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.