STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Roditelji, zabranite deci Fejsbuk!

Stručnjaci su saglasni u jednom, a to je da deci u osnovnoj školi nikako ne treba dozvoliti da budu aktivna ni na jednoj od tih mreža!

Predsednica Udruženja "Roditelj" Dragana Soćanin smatra da je zabrana korišćenja jedina prevencija od svih opasnosti koje vrebaju dete školskog uzrasta na društvenim mrežama, jer ne postoji način da se ono potpuno kontroliše.

- Roditelji veoma greše što deci otvaraju Fejsbuk profile, čak i kada misle da će to biti pod njihovom kontrolom. Ni mi odrasli ne možemo da ispratimo sve inovacije koje se tiču privatnosti na Fejsbuku, koje zahtevaju stalnu proveru, a kamoli deca. Dokle god su u osnovnoj školi, ne treba da imaju naloge na društvenim mrežama, sve dok ne shvate šta one zaista predstavljaju. Pritom, ni roditelji nisu svesni opasnosti na koje deca mogu naići surfujući po njima. Pojedine mame i tate daju deci računare, sa kojima se i oni prvi put susreću, i još ih stave u dečju sobu, a to ne treba raditi - naglašava Soćanin i dodaje da roditelji nikako ne smeju da popuštaju nad vršnjačkim pritiskom, kada dete traži nešto samo zato što i drugi to imaju.

Prema njenim rečima, internet je isto što i ulica, samo još gore od nje.

- Iste te prozore i vrata koje ne smeju da otvaraju nepoznatima, kao i razgovori sa strancima kada su napolju, ne treba otvarati i započinjati ni na internetu. Posebnu edukaciju o svemu ovome treba da dobiju roditelji, ali i deca kroz predavanja u školama - ističe Soćanin.

Sa ovim je saglasan i sociolog Neven Cvetićanin, koji ističe da je kućno vaspitanje dece ključno za sprečavanje nemilih događaja na internetu.

- Isto kao što decu ne puštaju da se sama šetaju po gradu, ne treba ni da ih puste da budu na društvenim mrežama. Tako treba da bude do adolescentskog doba, kada ona već znaju da razlikuju određene životne situacije. Najvažnija je pažnja roditelja prema deci, normalna međusobna komunikacija (razmenjivanje dešavanja i razmišljanja) i vaspitanje koje ide od kuće kako bi se predupredile preteće opasnosti koje nose društvene mreže - objašnjava Cvetićanin sa Instituta društvenih nauka.

Izvor: Alo!

Pogledajte još