JEZIVO ISKUSTVO PODSTANARA: Kada nemaš svoj krov nad glavom u Beogradu prolaziš kroz pakao

Podstanarske muke su velike. Ovi primeri pokazuju baš to - podstanarski život ume da bude pomalo jeziv, ako nemate sreću da stanodavci budu korektni.

Ulazio mi je u stan kad sam bio napolju

- Pristao sam da živim na sedmom spratu, bez lifta, zbog povoljnije cene. Ali stanodavac, koji je imao još jedan stan u koji je povremeno dolazio, na istom spratu, svaki dan me je zvao da mu nosim neke teške stvari do gore. Ponašao se kao da je to moja obaveza - priča Bane M.

Iako mu je to smetalo, nije hteo da menja stan sve do jednog dana.

- Pozvao me je, i ja sam slagao da nisam u stanu, jer mi se nije fizikalisalo. Prošlo je desetak minuta, čuo sam ključ u bravi. Pokušavao je da uđe. Ali nije mogao da otključa jer je i moj ključ bio u bravi. Ne želim ni da znam šta je hteo, verovatno da proveri da li je sve u redu, ali sam se ubrzo odselio. Ko zna koliko puta je bio u stanu kad nisam tamo.

Vesela stanodavka

Boris J. je jezivu stanodavku "upoznao" samo preko telefona.

- Kaže mi vas dvojica možete da dođete da pogledate stan, a vaša drugarica ne, ne primam žene - prepričava svoj razgovor sa jednom starijom gospođom.

- Pitam za cenu, kaže Sve ćemo se dogovoriti ako se pokažete, ako ste solidni.
Boris objašnjava da je tada tek došao u Beograd, pa nije znao na šta se odnosi ova opaska.

- Kada su mi objasnili da ima gospođa koje izdaju stanove sa skrivenim namerama, odlučio sam da je više i ne zovem. Celo popodne mi je slala poruke: "Sama sam, hoćete li doći?", a cimala me je danima posle.

Ali, ima i onih koji su vrlo jasni i konkretni po ovom pitanju.

- Dajem besplatno deluks stan u centru Beograda studentkinji (može sa cimerkom) za povremena intimna druženja, moguća je i finansijska pomoć - stoji u jednom oglasu.

Ćelija

Jelena V. ostala je bez teksta kada joj je nesuđena stanodavka otvorila vrata suterenskog stana.

- Krevet je zapravo bio dušek na nekoj izdignutoj betonskoj ploči, ispod kog je bio pisaći sto. Gledala sam ženu u neverici, dok mi je pričala da je stan idealan za studente. Uvredila se kada sam rekla da je stan malo mračniji.

Budile me svađe, i pasulj!

Kad iznajmite sobu u nečijem stanu, tek tada ume da nastane horor!

- Iznajmio sam sobu koja je imala svoje kupatilo, svoj ulaz, sve je delovalo savršeno. Od gazdarice su me delila vrata, zaključana naravno, i postavljen frižider ispred njih. Kao da sam imao svoj stančić. Ali onda je krenuo pakao. Žena je ustajala u 4:30 da kuva, zbog jeftine struje. Pogađate, kuhinja je bila tik uz moju sobu. Onda bi joj se pridružio i sin, oko 6, 7 sati. Svađe, lupanje posuđem, dogovori oko pijace - sve sam to slušao ranim jutrima nekoliko meseci, dok nisam konačno odlučio da pobegnem odatle - kaže S.P.

- Ne znate šta je gore da vas probudi u 5 ujutru, miris pasulja koji se kuva, ili prepirka oko para, nisu imali nimalo obzira. Bilo je dreke, lupnjave, svega, mislim da su se i tukli - kaže S.P.

Izvor: srbijadanas.com

Pogledajte još