ArtLink predstavlja ZAVRŠNI KONCERT na Festivalu mladih talenata

U Sali Beogradske filharmonije, u nedelju, 16. oktobra 2016. godine, u 20 časova biće upriličen koncert, organizovan u festivalskom segmentu "Fokus Višegrad", sastavnom delu projekta "Balkan-Višegrad kulturni most", koji podržava Međunarodni Višegradski fond, publici predstavlja mlade umetnike iz zemalja "Višegradske grupe" (Poljska, Mađarska,
Slovačka i Češka) u saradnju sa mladim umetnicima iz Srbije i regiona.

Pred beogradskom publikom nastupiće: Ištvan Vardai (čelo, Mađarska); Petar Pejčić (čelo, Srbija); Kamerni orkestar "Ljubica Marić", a pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića biće izvedena dela Mocarta, Čajkovskog, Respiđija i Hajdna.

Ištvan Vardai, tridesetogodišnji mađarski violončelista, dobitnik je nekoliko prestižnih međunarodnih nagrada: 2008. godine osvojio je 63. Međunarodno takmičenje u Ženevi i dodatne specijalne nagrade: nagradu publike, "Pierre Fournier" nagradu, "Coup de Coeur Breguet" nagradu. Osvojio je treću nagradu na Međunarodnom muzičkom takmičenju "Čajkovski", u Moskvi, 2007. godine. Tokom 2006. godine nagrađen je Specijalnom nagradom "Cello" na takmičenju "Emanuel Feuermann" na Kronberg akademiji, a dobio je i prvu nagradu na 13. Međunarodnom "Brams" takmičenju u Austriji. Bio je pobednik "David Popper" međunarodnog muzičkog takmičenja tri puta, (2000, 2003, 2004. godine). Pobedio je na prestižnom ARD takmičenju u Minhenu, 2014. godine. Sa velikim uspehom nastupao je u Njujorku, Londonu, Parizu, Pragu, Beču, Frankfurtu, Minhenu, Ženevi, Dablinu, Moskvi, Sankt-Peterburgu, Firenci, Tokiju, Kobeu i Pekingu. Na početku karijere nastupao je sa svetski poznatim muzičarima i orkestrima: Mikhailom Pletnovim, Adamom Fišerom, Žoltanom Kočišem, Hauardom Grifitsom, Gilbertom Vargom, Sankt-Peterburškom simfonijom, Pozorišnim orkestrom Marinski, Ženevskim kamernim orkestrom, Ruskim nacionalni orkestrom, "Franc List" kamernim orkestrom, Irskim kamernim orkestrom, Orkestrom švajcarske Romandije, Simfonijskim orkestrom Radio Bavarske. Pozivan je da učestvuje na mnogim festivalima: Santander festivalu, Gergiev festivalu u Sankt Peterburgu, Pablo Casals festivalu (Španija), Festivalu Radio Francuske (Monpelje), Bellerive festivalu
(Švajcarska), Šlezvig-Holštajn muzičkom festivalu, Verbije festivalu, Festivalu kamerne muzike zapadnog Korka, Švecingen festivalu i Budimpeštanskom prolećnom festivalu. Njegovi partneri za kamernu muziku uključuju Andraša Šifa, Jurija Bašmeta, Gidona Kremera, Nelsona Gernera, Juru Li, Šai Vosnera, Žan-Eflam Bavuzea, Aleksandera Sitkovetskog, Mišu Majskog, Kristofa Baratija, Deneša Varjona i mnoge druge.

Petar Pejčić je rođen 4. marta 2002. godine u porodici muzičara. Počeo je da svira violončelo sa 4 godine, a sada je učenik trećeg razreda srednje škole MŠ "Davorin Jenko" u Beogradu u klasi prof. Judit Niderholcer Josifoske. Od 2008. god. osvajao je 1. nagrade i bio laureat na Takmičenjima "Mali virtuoz" (2008. i 2009. god.), "Memorijal Dušan Protić" (2009. i 2010. god.), Republičkom takmičenju (2010, 2012, 2014. i 2016.), "Petar Konjović" (2015), Festival gudača Sremska Mitrovica (2015). Na međunarodnim takmičenjima bio je laureat na takmičenju "Aleksandar Glazunov" u Parizu (2010), "Liezen Cello Competition" u Austriji (2. nagrada, 2012), "Heran" u Češkoj (3. nagrada 2011, 2. nagrada 2015). U 2016. godini svirao je pred uglednim solistima i članovima Njujorške filharmonije u Njujorku, koji su ga ocenili kao jednog od najperspektivnijih mladih čelista svoje generacije. Ovog leta bio je aktivan polaznik majstorskih kurseva u Bernu (Švajcarska, prof. P. Bruns) i Neuhardenberg (Nemačka, prof. J. Vogler), kao i drugu godinu zaredom učesnik Festivala kamerne muzike u Moritzburgu (Nemačka). Trenutno aktivno sarađuje sa prof. Peterom Brunsom sa Visoke škole za muziku i igru "Felix Mendelssohn Bartholdy" u Lajpcigu, Nemačka.

Beogradski kamerni orkestar "Ljubica Marić" osnovan je 2006. godine. Dirigent i umetnički vođa orkestra je Rade Pejčić. Od svog osnivanja Beogradski kamerni orkestar "Ljubica Marić" redovno koncertira u Srbiji i okruženju, naročito se zalažući za mlade autore i njihovu aktivnu prezentaciju široj javnosti. Orkestar se posebno posvećuje interpretacijama dela srpskih kompozitora svih generacija, počevši od onih najstarijih, pa do generacija sadašnjih studenata kompozicije, čija dela orkestar izvodi sa posebnim entuzijazmom u želji da se mladi i talentovani srpski kompozitori što pre afirmišu kod nas i u svetu. Posebno je značajna saradnja koju članovi orkestra ostvaruju u okviru organizacije autorskih večeri srpskih kompozitora: Aleksandra Obradovića, Dušana Radića, Isidore Žebeljan, Katarine Miljković, Nataše Bogojević, Dejana Despića, Svetlane Maksimović, Đure Živkovića, Mirijane Živković i dr. U narednom periodu orkestar će gostovati u Švedskoj, Estoniji i Finskoj gde će na nekoliko koncerata predstaviti mlade srpske kompozitore Božidara Obradinovića, Milorada Marinkovića i Đuru Živkovića.

Rade Pejčić, dirigent, nastupao je sa svim vodećim orkestrima u zemlji i u okruženju. Sarađivao je sa istaknutim domaćim i stranim dirigentima: David Porselajn, Vladimir Kranjčević, Stanko Šepić, Andrija Pavlič, Valter Kobera, Jordan Dafov, i dr. Sarađivao je sa značajnim solistima: Kirilom Ribarskim, Katarinom Jovanović, Anetom Ilić, Lidijom Stanković, Natašom Jović Trivić, Mladenom Đorđevićem, Martajn Sandersom, i dr. Radio je na pripremi opere "Maratonci" Isidore Žebeljan, koja je rađena u koprodukciji Festivala u Bregencu, Bečke kamerne opere i Jugokoncerta. Od sezone 2010/2011 radi kao gostujući dirigent opere Narodnog pozorišta u Beogradu, gde trenutno diriguje opere "Zaljubljen u tri narandže" Sergeja Prokofjeva, u režiji Jiržija Mencla i Božidara Đurovića, koja se nalazi na redovnom repertoaru i "In hoc signo" Marka Frizine, a radio je na pripremi opera "Leteći Holanđanin" Riharda Vagnera i "Figarova ženidba" V.A. Mocarta.

Ulaznice za koncert su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine i prodajnim mestima Eventima.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.