Grozdani Olujić uručena NIN-ova nagrada

BEOGRAD, 22. januara 2010. (Beta) - NIN-ova nagrada za najbolji roman u 2009. godini, uručena je u petak u Beogradu Grozdani Olujić, za knjigu "Glasovi u vetru" u izdanju Srpske književne zadruge.

Grozdana Olujić je prilikom uručivanja nagrade u Narodnom pozorištu rekla da jezik pamti, beleži granice prostora koji su pripadali davno nestalim plemenima i narodima - od Hazara do severnoameričkih Indijanaca, čuvajući integritet i običaje ugašenih plemenima, živih još jedino preko priča i legendi.

Grozdana Olujić je istakla da junak romana, doktor Danilo Aracki, tragajući za nestalim bratom, na drugom kraju sveta to shvata, kao što shvata i da jezik ne čuva samo identitet naroda i pojedinca, već i leči, prestrašen brzinom kojom u ratovima Balkana nestaju oni koje volimo.

"Nedeljnik NIN već više od 50 godina, pomaže knjizi da opstane. Pisana u samoći i tišini, više od 30 godina knjiga 'Glasovi u vetru' se taložila u meni, a zatim je, ođednom, kao da je samu sebe pisala, izašla u svet. Zahvaljujući na nagradi, nadam se da će je zavoleti, oni za koje je ova knjiga napisana", rekla je ona.

Književnci Grozdani Olujić plaketu je uručio glavni i odgovorni urednik NIN-a Srđan Radulović, a nagradu od 10.000 evra je obezbedio poslovni klub "Privrednik".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.