Pedstava "DRUGOVI, JA SE NI SADA NE STIDIM SVOJE KOMUNISTIČKE PROŠLOSTI" 27. i 28. novembra u Bitef teatru!

Predstava Bitef teatra "Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti", po konceptu, režiji i u izvođenju Sanje Mitrović i Vladimira Aleksića, nakon uspešne turneje po Belgiji, Brazilu, Francuskoj, Nemačkoj, ponovo se igra na sceni Bitef teatra 27. i 28. novembra sa početkom u 20 časova, u okviru festivala autorskog filma.

Istaknuta pozorišna stvarateljka Sanja Mitrović i renomirani glumac Vladimir Aleksić se u predstavi bave skorašnjim istorijom Socijalističke Federativne Repulbike Jugoslavije, zemlje koja danas postoji samo u mašti i sećanju. Ipak, fundamentalna ideja SFRJ, multietničke, multireligiozne, socijalističke države, je i dalje relevantna za današnje evropske sukobe. To ubeđenje spaja ovo dvoje izvođača, i prijatelja iz detinjstva, koji su oboje emigrirali 2001. godine. Dok Sanja i dalje živi i radi u Zapadnoj Evropi, Vladimir se vratio u Srbiju gde nastavlja da gradi svoj život.

Istraga se odvija se kroz dijalog između filma i pozorišta, preplićući tokove njihovih života sa istorijom jugoslovenske kinematografije, socijalističkom prošlošću zemlje, osećajem zajedništva, nacionalističkim ratovima, neoliberalnim revizionizmom, i pustošenjem njihovog rodnog grada. U današnjem društvu da li je moguće ostati veran idealima u koje smo nekada verovali? Šta je to što još uvek ujedinjuje zajednice koje dele isti prostor?

Igraju: Sanja Mitrović i Vladimir Aleksić
Produkcija: Sanja Mitrović/Stand Up Tall Productions (Amsterdam) i Bitef teatar (Beograd)
U koprodukciji sa: Beursschouwburg (Brussels)
Partneri: Pianofabriek (Brussels), Centar Film (Beograd), Jugoslovenska Kinoteka (Beograd), Filmski Centar Srbije (Beograd)
Uz podršku: Flemish Community, Flemish Community Commission, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Beograda

Napomena: predstava je titlovana i na engleski jezik.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.