Uvođenje reda u kinematografiji

BEOGRAD, 25. januara 2010. (Beta) - Javna rasprava o Nacrtu zakona o kinematografiji održana je u ponedeljak u prostorijama Filmskog centra Srbije.

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da je Zakon o kinematografiji izuzetno važan za oblast kulture, da je rad na tom zakonu ponovo pokrenut prošle godine i da je cilj da taj Zakon bude usvojen tokom 2010. godine.

Prema njegovim rečima, Zakon o kinematografiji treba da utvrdi status filmskih radnika i autora i način na koji će se u budućnosti praviti domaći filmovi, koprodukcije i strani filmovi.

Bradić je istakao da Zakon treba da ojača srpski film i da je posebno važan član koji propisuje osnivanje Filmskog fonda Srbije radi obezbeđivanja sredstva za stvaranje uslova za razvoj filmske proizvodnje i koprodukcije u Srbiji.

Pored filmskih radnika u diskusiji su učestvovali i članovi Radne grupe Miki Manojlović, Goran Paskaljević i Goran Marković. Učesnici Javne rasprave su najviše primedbi imali na član Zakona kojim se utvrđuje da Vlada na predlog ministarstva za kulturu može da finansira neko kinematografsko delo.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.