Nemate samo ono što niste dovoljno želeli – poruka je sa NetWorking Day-a u Novom Sadu

Pored standardne ideje podsticanja preduzetništva i lične poslovne inicijative, Irena Lalić, osnivač i organizator događaja je sa odabranim gostima približila posetiocima temu finansijske podrške poslovanju. Svako iz svog ličnog poslovnog iskustva, gosti su kroz opušten razgovor pričali o motivaciji, ljubavi i strasti prema poslu, i o tome kako su prevazilazili finansijske izazove na koje su nailazili.

Nakon završenog fakulteta tražila sam sebe radeći za različite kompanije, a onda sam shvatila da me svi ti poslovi ne ispunjavanju i da treba da se okrenem svojoj kreativnosti koju sam ispoljavala kada se o modi radi, još od svoje šestaneste godine. Nisam znala tada da će to biti ovo što je sada.” - rekla je Lana Prosenica, novosadska preduzetnica vlasnica modnog brenda Lagami i dodala: „Pomalo sam zatečena kako su žene prihvatile moje modele. Verovatno je to zbog toga što u moj brend i modele ulažem sebe i sa kupcima mojih modela poslovni odnos sve više prerasta u lični.

Govoreći o načinu finansiranja svog biznisa, Lana je kazala da od samog početka radi kao pravno lice, izmirujući sve obaveze prema državi i prema zaposlenima. “Da bih proširila posao i otvorila salon i u Beogradu, u jednom trenutku sam morala da uzmem kredit od banke i to mi je jako pomoglo“ – odgovorila je na pitanje o finansijskoj održivoti njenog biznisa. Značajno je reći da se ovaj modni brend prodaje i van granica Srbije što doprinosi isplativosti i razvoju kompletnog posla.

Nemanja Kovačić, vlasnik poslatičarnice Vremeplov je sve osim jedan običan preduzetnik. On je pre svega harizmatičan čovek, prepun entuzijazma, energije i sa svojih šezdeset i dve godine, kako sam kaže, i dalje je željan novih znanja i stalo uči. “Učim stalno koliko ne znam!“ – rekao je Nemanja posetiocima Networking Day-a i dodao: “Trideset godina se bavim privatnim poslom, bio sam preduzimač, bavio sam se autorskim pravima, bio sam automehaničar.. Bilo kojem poslu treba vrlo ozbiljno pristupiti, uraditi ozbiljnu analizu a u posao sa Vremeplovom ušao sam zajedno sa suprugom. Smatrajući da uvek treba da ostavimo sebi “bekap“, uložili smo 50% naše ušteđevine u Vremeplov a onda je otišlo i ostalih 50%, zatim smo se obratili “banci“ zvanoj naš kum...”. Naglasivši da su prve dve godine najvažnije i najteže za početni biznis, dodao je: “Ako mislite da će vam trebati 100 novčanih jedinica da počnete posao, neće! Trebaće vam sigurno 200, a kad otvorite prvi dan radnju a onda će vam trebati jos 100, to je već 300...

Govorio je Nemanja Kovačić sinoć o motivaciji i ljubavi prema poslu i rekao: “Nemate samo ono što niste dovoljno želeli“ a preduzetnicima savetovao da bez ljubavi prema onome što žele da rade nema ni uspeha, i rekavši takođe i da je svako vreme „srećno” vreme, sve ostalo su izgovori.

Gost novosadskog NetWorking Day-a bio je i Dejan Tomić, regionalni direktor Societe Generale banke za Vojvodinu. “Smatram da su svi preduzetnici ozbiljni menadžeri a sebe smatram smo jednim od njih koji s ove strane mogu da doprinesu razvoju preduzetničkog duha u Srbiji.“ – rekao je Dejan.

Pričajući o preduzetništvu koje se u Srbiji budi, Dejan je naveo da je njegova banka prišla veoma ozbiljno analizi razvoja preduzetništva u Vojvodini i uskladila svoje usluge ka svim oblastima preduzetništva. Kao jednu od „boljki“ kod nas u Srbiji istakao je preinvestiranje: „Ne možete se u prvoj godini poslovanja ponašati kako da ste u šestoj, a to je kod naših ljudi čest slučaj – žele uspeh preko noći i posegnu za velikim kreditima.” U tom smislu, Dejan je istakao da preduzetništvo u Srbiji ima previše izazova u sebi i da je potrebno da firma nadje pravog partnera koji će ga pratiti a banke su jako važne u napretku i razvoju kompanija jer ih mogu usmeriti na to šta je najbolje za njih.

Savetujući posetioce kako da odaberu najbolju banku za podršku svom poslovanju, Dejan je napomenuo da “cena, odnosno, visina kamate, nije najbitnija, već kompletna usluga i odnos banke prema klijentu. Nije cilj prodati klijentu kredit, već mu pomoći da posao vodi uspešno.”, rekao je Dejan Tomić i kao primer, izneo faktoring - moderan način da se u najkraćem roku dođe do obrtnih sredstava za poslovanje malih i srednjih preduzeća, naročito onih koji imaju poteškoće sa zaduženjima ili obezbeđivanjem drugih izvora finansiranja.

Nakon razmene informacija, znanja iskustva i međusobnog upoznavanja posetilaca, networking je nastavljen razmenom kontakt informacija kroz One Click servis posebno napravljenom za posetioce NetWorking Day – Poslovnonih susreta.

Sledeći NetWorking Day očekujemo već krajem marta u Beogradu a sve ostale informacije dostupne su na sajtu www.networkingday.rs.

Pogledajte još