TRAŽI MILIONE: Mišković tužio Srbiju u Vašingtonu!

Specijalni sud je pre skoro godinu dana osudio Miškovića mlađeg zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu uplate u državni budžet utajenog poreza, piše "Blic".

Takođe, tada je Miroslav Mišković osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara jer je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra.

Firma Marka Miškovića "Mera Investment Fund limited" sa Kipra podnela je tužbu protiv Srbije 26. januara Međunarodnom centru za regulisanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Kako postupci pred međunarodnim arbitražama nisu javni, zvanično se može saznati samo da se radi o postupku iz oblasti finansijskih usluga.

"Blic" saznaje da Mišković nije tužio Srbiju zbog presude po kojoj je beogradska firma Mera invest, ćerka kiparskog fonda, prilikom kupoprodaje Preduzeća za puteve Niš utajila porez od 320 miliona dinara, već zbog tog poreskog duga.

Miškovića će u sporu sa otadžbinom zastupati bečki "Šonher Rehtsanvalte GmbH" i beogradska advokatska kancelarija Moravčević, Vojnović i partneri, a Srbiju će braniti državni pravobranilac Olivera Stanimirović i tim advokata Vladimir Đerić, Vladimir Pavić i Senka Mihaj.

Pošto se radi o strogo poverljivom predmetu, nijedan od učesnika u sporu nije želeo ništa da komentariše, navodi list.

U toku je formiranje arbitražnog veća Međunarodnog centra za regulisanje investicionih sporova a i obe strane u sporu o tome se pitaju i treba da postignu konsenzus.

Ukoliko se on ne postigne, onda ICSID imenuje arbitre.

Potrebno je takođe da se odredi dinamika rada obe strane u sporu, pa prema saznanjima "Blica", prvo i jedino ročište očekuje se tek za dve godine, dok će se nakon toga na presude čekati još šest ili sedam meseci.

Zato je realno očekivati da se ovaj spor Miškovića i Srbije okonča krajem 2019.

"Blic" ukazuje da će Marka Miškovića u sporu sa Srbijom zastupati, slučajno ili ne, advokatske kancelarije koje je angažovala belgijsko-luksemburška "Zelena NV" za tužbu protiv Srbije pred arbitražom u Parizu.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još