64. MARTOVSKI FESTIVAL: SELEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA

U takmičarskoj konkurenciji 64. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u Domu omladine Beograda biće prikazano preko 80 filmova: kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Predstavljamo vam program dokumentarnih ostvarenja, koji se takmiče za Gran Pri nagrade u kategorijama kratkometražni i dugometražni dokumentarni film. Pobedničkim filmovima će pripasti novčani deo nagrade u iznosu od po 2.000 evra.

Selektori ovog dela programa su reditelj, scenarista i snimatelj dokumentarnih filmova, Dragan Nikolić (dokumentarni filmovi preko 50 minuta) i rediteljka socijalno-angažovanih dokumentarnih filmova, Ivana Todorović (dokumentarni filmovi do 50 minuta).

Žiri koji će odlučivati o pobednicima u kategoriji dokumenatarnih filmova radiće u sastavu: Jovana Nikolić, producent; Sari Volanen, urednica YLE Finnish Broadcasting Company i članica Filmskog festivala Tampare i Mladen Đorđević, reditelj.

64. MARTOVSKI FESTIVAL // 30.3-2.4.2017. DOM OMLADINE BEOGRADA

RASPORED PROJEKCIJA U SELEKCIJI DOKUMENTARNOG FILMA

CENA ULAZNICE PO TERMINU: 200 DINARA. ULAZ NA SVE FILMSKE PROJEKCIJE JE BESPLATAN ZA STUDENTE. SA OVERENIM INDEKSOM, BESPLATNE ULAZNICE MOGU PREUZETI NA INFO PULTU U HOLU DOMA OMLADINE BEOGRADA NA DAN PROJEKCIJE OD 10 ČASOVA.


Petak, 31.03. Velika sala DOB

17h – Takmičarski program: dokumentarni film

Tako mi na istoku, r: Katarina Mutić (2017, 52 min, Srbija)

Desanka je vlaška vračara, ali je istovremeno i žena, majka i supruga. Kako protiče dan jedne takve žene, kako sa njom žive njeni najbliži, da li ona rešava svoje probleme podjednako lako kao i tuđe?

Dvije škole, r: Srđan Šarenac (2017, 43 min, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija)

Nekada slavna Travnička gimnazija danas je podeljena na bošnjački i hrvatski deo. Film prati maturante Muhameda i Josipa koji se nikada nisu upoznali iako pohađaju nastavu u istoj zgradi.

Prozor u sreću, r: Drago Latinović, Ilija Galonja (2017, 8 min, Srbija)

Ljudi su različiti. Jednima je sreća nedostižna iako pokušavaju da je dosegnu, dok drugi čak ni ne rarzmišljaju o njoj. Trećima je za sreću dovoljno samo da pogledaju kroz prozor.

Amerikana

19h – Takmičarski program: dokumentarni film

Zid smrti i tako to, r: Mladen Kovačević (2016, 62 min, Srbija)

Ceo život Brankica se bori sa gravitacijom na vertikalnom zidu koji nema ni početak ni kraj, gde nema nade, gde samo povreda i smrt mogu da se dese. Brankica ima samo svoja sećanja.

Zvuk lampaša, r: Anthonia Milcheva (2016, 13 min, Srbija)

Dragan radi kao čuvar muzeja u Užicu. U slobodno vreme, više od 20 godina, pasionirano prikuplja i popravlja stare radio aparate. Taj hobi je njegova strast koju ne razumeju svi.

Devojčice koje se šišaju na kratko, r: Jelica Jerinić (2016, 28 min, Srbija)

U srpskoj sredini mnogi smatraju da samo muškarci mogu da postanu piloti, taksisti, obućari, fudbaleri... Šta se dešava kada žene za svoj životni poziv odaberu jedno od ovih zanimanja?

Subota 01.04. Amerikana

13h – Takmičarski program: dokumentarni film

Tapavica, r: Ognjen Rakčević, Milan Todorović (2016, 43 min, Srbija)

Mozaik životne priče Momčila Tapavice, prvog Srbina osvajača olimpijske medalje, sklapa glumac Miodrag Miki Krstović zajedno sa arhitektama, hroničarima sporta, istoričarima, sportistima...

Stanari roze kuće, r: Nenad Prinat (2016, 40 min, Srbija)

Iz vizure šestoro junaka sa intelektualnim teškoćama prati se ceo proces pionirskog poduhvata preseljenja iz institucije – sve do useljenja u kuću i integracije u društvo Velikog Gradišta.

Život iz prvog reda, r: Drago Latinović, Ilija Galonja (2016, 16 min, Srbija)

Da bi se spoznao život i otkrili skriveni svetovi potrebno je posmatrati banalnu svakodnevnicu koja nas okružuje. A šta je banalnije od jednog običnog kontejnera?

Nedelja, 02.04. Velika sala DOB

15h – Takmičarski program – dokumentarni film

4 pasoša, r: Mihajlo Jevtić (2016, 83 min, Nemačka, Srbija, Hrvatska)

Animirano dokumentarni film o emigraciji, identitetu i skorijoj jugoslovenskoj istoriji ispričan kroz ličnu perspektivu reditelja Mihajla Jevtića. Priča o četiri pasoša i jednoj zemlji.

Radiovizija, r: Gregor Zupanc, Miloš Tomić, Jelena Milunović, Igor Simić (2016, 25 min, Srbija)

Koristeći arhiv Radio Beograda, mladi autori koriste audio zapise Iva Andrića, Isidore Sekulić i drugih znamenitih ličnosti kako bi stvorili animirane minijature.

Otkucaji tišine, r: Marko Džambić (2016, 9 min, Srbija)

Aleksandar, uspešan fudbaler i skijaš, nakon povrede kičme ostaje nepokretan i sa gubitkom dela funkcija šake. On odlučuje da se ne preda i počinje da vežba stoni tenis.

Petak, 31.03. Velika sala DOB 17h – Takmičarski program: dokumentarni film
Petak, 31.03. Amerikana 19h – Takmičarski program: dokumentarni film
Subota 01.04. Amerikana 13h – Takmičarski program: dokumentarni film
Nedelja, 02.04. Velika sala DOB 15h – Takmičarski program – dokumentarni film

Martovski festival i portal nadlanu.com nagrađuju svoje čitaoce - za svaki termin delimo 3X2 karte!

Svoje podatke (ime, prezime, kontakt telefon) pošaljite na e-mail adresu tatjana.misovic@color.rs!

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.