KO ĆE NASLEDITI VUČIĆA NA ČELU VLADE SRBIJE: Ana Brnabić novi premijer?!

Naime, novoizabrani predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić još nije doneo konačnu odluku koga će predložiti za svog naslednika na čelu Vlade, ali izvori našeg lista bliski premijeru tvrde da on ima najviše poverenja u Brnabićevu, kako u njenu stručnost, tako i u operativnost. Istovremeno, Brnabićeva ima čist dosije i niko ne bi mogao da je s dokazima proziva za bilo kakvu aferu. Takođe, ona je veoma cenjena i na zapadu, ali i na istoku.

Vučić, navodno, namerava da Vladu ostavi nestranačkom premijeru, kako bi izbegao sukobe među ionako zavađenim i sujetnim stranačkim funkcionerima. Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović, oboje visoki funkcioneri Srpske napredne stranke, odavno sebe vide na mestu novog premijera, ali Vučić je rešen da nijednom od njih dvoje ne prepusti fotelju, kako bi sprečio podele u stranci.

U javnosti se spekuliše da bi fotelju premijera mogao da dobije bivši ministar pravde Nikola Selaković, ali izvori "Alo!: bliski diplomatskim izvorima navode da bi imenovanje Selakovića bilo dočekano na nož od zapadnih zemalja, navodno zbog njegovih posebnih veza sa Ruskom Federacijom.

I aktuelni ministar finansija Dušan Vujović vidi sebe u Vučićevoj fotelji, pa njegovi prijatelji po kuloarima već šire priče kako će upravo on naslediti Vučića u Nemanjinoj 11. Međutim, Vučić izuzetno ceni Vujovićevu stručnost u oblasti finansija, ali ima ozbiljne zamerke na njegovu operativnost i posvećenost poslu. Takođe, postoje i izvesni problemi privatne prirode zbog kojih Vujović ne bi mogao da se potpuno posveti veoma zahtevnom poslu premijera.

Povodom Vučićevog odlaska sa premijerske pozicije u javnosti se često oglašavao i nekadašnji premijer, sada prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, koji je otvoreno isticao da bi prihvatio tu poziciju ukoliko bi mu bila ponuđena. Iako je više izvora bliskih Dačiću u nezvaničnim razgovorima tvrdilo da je on već postigao dogovor s Vučićem i obezbedio fotelju premijera, sam Dačić ovu informaciju juče nije želeo ni da potvrdi, ni da demantuje.

Član predsedništva SNS-a Nebojša Stefanović izjavio je juče da još nije doneta odluka o tome ko će biti premijer Srbije.

- To će biti predmet razgovora u stranci i na svim drugim nivoima u narednim nedeljama. Mislim da je Aleksandar Vučić rekao da će to biti u naredna dva meseca, da će se donositi takva odluka. Ima vremena za to, Vlada funkcioniše i radi svoj posao - rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Upitan da li bi prihvatio mesto premijera, Stefanović je rekao da mu to mesto nije ni nuđeno, i da sebe ne vidi na tom mestu. On je rekao da nije ni vreme da ostavi mesto ministra unutrašnjih poslova, jer treba mnogo toga da se uradi.

- Nisam se rodio u fotelji, niti ću u njoj umreti. Biću na funkciji dok sam potreban. Spreman sam da radim, to je važno za svakog čoveka koji hoće da se prihvati javne funkcije - rekao je Stefanović.

Na pitanje da li će premijer biti neko iz stranke ili nestranačka ličnost, Stefanović je rekao da nije doneta odluka o tome, i da su se bavili predizbornom kampanjom.

Izvor: Alo!

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.