KAO DROGA: Zaljubljenost budi sreću i nemir

Autorka knjige "Zavisnost od ljubavi: Seks, romantika i ostale opasne droge" objašnjava da faza omamljenosti može da ostavi i ozbiljne posledice po zdravlje.

Zaljubljena osoba često noćima ne spava, što je iscrpljuje, a preko dana mora da obavlja posao kao da je najsvežija i najodmornija. Helen Fišer, profesorka na Univerzitetu Rutgers, kaže da je to kao kada se čovek sve vreme vozi u brzoj trci i uživa u tome, ne razmišljajući o posledicama.

- Zaljubljenost mu daje energiju, oseća da može da pomeri planine, do zore vodi ljubav. I tako iz noći u noć, dok ne padne - kaže Fišerova.

Problem je što nesanica smanjuje moć koncentracije, a zaljubljenost izaziva opsesivnu fokusiranost isključivo na partnera. Helen je na osnovu studije u kojoj je sa svojim timom skenirala mozak 75 zaljubljenih osoba, otkrila da oni neretko osećaju bol u grudima, što je prouzrokovano pojačanom aktivnošću u delu korteksa povezanim sa osećajem straha. Većina ispitanika je imala i laganu nervozu u želucu sličnu onoj koja se ima pre ispita, intervjua za posao ili javnog nastupa.

Izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.