Naša dizajnerka Daniela Komatović osvojila zlatnu nagradu u Milanu na prestižnom takmičenju A'Design Award & Competitions

Dizajnerkin rad su pre nekoliko meseci počeli da prate i sami organizatori takmičanja na londonskoj platformi Not Just A Label, koja zastupa najbolje dizajnere iz čitavog sveta i pozvali je da učestvuje na prestižnom takmičenju.

A' Design Award & Competition takmičenje, sa ciljem da istakne najbolje proizvode i usluge i da obezbedi globalnu usmerenost na pobednike, ističući njihov uspeh i talenat, jedno je od najcenjenijih takmičenja u svetu. Ove godine, sezona 2016/2017, u uži krug takmičenja odabrano je 9074 dizajnera iz 97 različitih disciplina, gde osvoji nagrade samo nekoliko od njih. Temelj svakog vrhunskog takmičenja je u kvalitetnom, stručnom žiriju. Međunarodni žiri od 173 člana, sačinjen je od priznatih, vrlo iskusnih internacionalnih kreativnih dizajn profesionalaca, profesora i predavača iz oblasti umetnosti i dizajna, uvaženih novinara, iskusnih preduzetnika i poznavalaca tržišta. Na osnovu iskustva, osećaja i ukusa, specijalizacije, tehničkog znanja koje poseduju, uz visoke kriterijume procenjuju dizajn i svakom proizvodu detaljno posvećuju pažnju.

Daniela Komatović skrenula je u Milanu pažnju na sebe, ne samo svojom autorskom kolekcijom nakita “Eye To The Soul“ idizajnerskim vrlinama, ali i činjenicom da se pored velike ljubavi koju gaji prema dizajniranju nakita, vrlo uspešno bavi i grafičkim dizajnom, slikarstvom i fotografijom. Daniela dizajnira elegantan, ekstravagantan, zlatan nakit sa dragim kamenjem i biserima za najzahtevnije ljubitelje luksuznog dizajna, koji nije samo ukras, već umetničko delo, a u ovom slučaju čak i zaštitna amajlija. Lepota jednostavnosti, minimalizam, geometrija, savršena asimetrična kompozicija, igra boja i nijansi dragog kamenja sa raznim bojama zlata, ali i crni rodijum kojim dizajnerka presvlači svoje unikate, to je osnovni opis prepoznatljivog nakita, koji Daniela dizajnira, a isto tako sama i fotografiše svoj nakit.

Inspiracija za njenu pobedničku kolekciju je bio oblik oka,oko kao simbol boga Hora, zaštitnika ljudi i njihovih sudbina, što nakit iz ove kolekciječini žaštitnom amajlijom. Daniela kaže da „oči su rečitije od usana, one su ogledalo srca i duše. Nakit takodje na neki način može da bude “oko do duše“, jer mnogo toga može da kaže o nama, našim osećanjima, stilu, raspoloženju, ukusu, čak i sredini u kojoj odrastamo.“ Njen nakit iz ove kolekcije se osim funkcije zaštitne amajlije ističe i svojom multifunkcionalnošću, jer mu oblik oka daje mogućnost da se iznese kao prsten ili privezak. Daniela bira za svoje kolekcije drago kamenje i bisere visokog kvaliteta što dodatno ističe refleksiju svetlosti i vrednost njenog umetničkog nakita, koji je jako zahtevan za proizvodnju, zbog svojih ravnih geometrijskih površina. Upravo za dizajn takvog nakita, Daniela je na takmičenju u Milanu doživela veliki uspeh, zlata vredan.

Zlatna nagrada će joj biti lično dodeljena na glamuroznoj gala večeri u zamku Villa Olmoblizu jezera Como u Italiji, na kojoj će prisustvovati predstavnici štampe i medija iz čitavog sveta i svetski poznati dizajneri, što za njenu buduću karijeru sigurno mnogo znači. Već sada dizajnerka može biti ponosna na svoj rad, jer je u prilično kratkom periodu od kad je počala da se bavidizajniranjem nakita, uspela da svojim autorskim nakitom ukrašava brojne poznate ličnosti iz javnog života i diplomatskih krugova. Daniela je oduvek volela da uživa u nakitu neobičnog dizajna, a vremenom, potreba za upečatljivim minđušama, prstenjem, narukvicama, ogrlicama, odvela ju je u svet dizajna nakita i u tom svetu uspešno oživljava svoje najdivnije snove.

Pogledajte još