LG i London Vegetable Orchestra podižu svest o problemu bacanja hrane

Povodom ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine, kompanija LG Electronics (LG) udružila se sa talentovanim muzičarima iz sastava London Vegetable Orchestra da bi pokazali kako unapređena tehnologija zamrzavanja hrane može da pomogne u produžavanju njenog roka trajanja i do nekoliko nedelja, pa čak i meseci. Ideja koja stoji iza kampanje jeste podizanje svesti o problemu bacanja hrane, jednom od najvećih izazova današnjice.

Prema podacima kojima raspolažu Ujedinjene nacije čak trećina proizvedene hrane,što je u proseku oko 1,3 milijarde tona, pokvari se ili baci. Izraženo u novcu, ova količina iznosi 680 milijardi dolara u industrijalizovanim zemljama, odnosno 310 milijardiu zemljama u razvoju. Najveći procenat propadanja imaju voće i povrćezbog kratkog roka trajanja i nedostatka konzervanasa.

Sa napretkom društva značajno se izmenila i tehnologija čuvanja hrane,jer su frižideri omogućili ljudima da se sa agrarnog stila života preorijentišu na urbaniji. Međutim, i frižideri imaju svoja ograničenja. Visoke temperature mogu da dovedu do propadanja hrane, pogotovo kod prirodnih namirnica, kao što su voće i povrće, čak i ako se čuvaju u frižideru. Kako binamirnice zadržale najbolji kvalitet, frižideri moraju biti izolovani od čestih promena temperatura koje utiču i naunutrašnju temperaturu frižidera. Promena temperature unutar frižidera ima veći uticaj na rok trajanja hrane čak i od stepena hladnoće koji je zastupljen u uređaju.

Muzičari iz grupe London Vegetable Orchestra (LVO) iz prve ruke su se uverilida nisu svi frižideri proizvedeni na isti način.Ovi muzičari izvode „zelene simfonije“ na jestivim instrumentima, napravljenim od svežih proizvoda. Orkestar, koji je nastao pre više od tri godine, zabavljaljubitelje muzike u Ujedinjenom Kraljevstvu instrumentima napravljenim od tikava, paprika, korena manioke, šargarepe i bundeve. Kako su nastupi zavisili od mogućnosti da se izvedu precizne melodije pomoću ovih instrumenata, muzičari su bili prisiljeni da prave nove instrumente svakog dana, i to od svežeg povrća, jer starije namirnicene bi mogle da proizveduželjene tonove i melodije.

Tada su članovi ove muzičke skupine saznali za frižidere kompanije LG sa patentiranom tehnologijom linearnog regulatornog kompresora. Razlike u zvuku skoro da nije bilo, čak ni posle nedelju dana stajanja instrumenata u ovom frižideru. Uređaji kompanije LG ne samo da održavaju hranu svežomduže, već troše i značajno manje energije uz mnogo manje buke. Sve ovo se postiže zahvaljujući smanjenju trenja putem strukturnih unapređenja, dok je energija usmerena na očuvanje svežine hrane.

/

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.