North City Jazz & Blues

Upravo završeni "North City Jazz Blues Festival" u Kosovskoj Mitrovici  bio je internacionalna manifestacija koja je svojim kvalitetom i programom zadovoljila, pa čak i prevazišla mnogo izvikanije festivale po mirnom i bogatom svetu. U tome je neprocenjivo važna bila nesebična podrška  generalnog pokrovitelja, Telekoma Srbije koji je shvatio značaj i veličinu ovakve kulturne manifestacije i u potpunosti pomogao da ovaj festival zadovolji najzahtevnije svetske standarde. 

Tokom četiri festivalska dana publici  se predstavilo 12 bendova i oko 80 vrhunskih umetnika iz  SAD, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Hrvatske, Italije, Nemačke, Kube i Indije i Srbije. Uprkos napetoj atmosferi i neizvesnom ishodu pregovora o statusu Kosova, posećenost festivala je bila na zavidnom nivou, a atmosfera vezana za ovaj praznik džeza izuzetno prijateljska, opuštena i začinjena tradicionalnom gostoljubivošću domaćina. Brojni volonteri su neumorno, do ranih jutarnjih časova bdili nad svojim gostima ne bi li udovoljili svim njihovim zahtevima i učinili da se osećaju prijatno i bezbedno. 

  Festival je, 27. aprila u Domu kulture u Zvečanu otvorio proslavljeni Big Bend RTS kojim je dirigovao jedan od evropskih velikana džeza, nemački aranžer i kompozitor Peter Herbolchajmer. Poznat po svojim znalačkim, interesantnim obradama poznatih džez standarda, za nastup pred mitrovačkom publikom Peter  izabrao je neke od  najefektnijih numera, kao što su „Stomping at Savoy“, „Sweet Loraine“, „Cheerokie“... Big Bend RTS se s lakoćom nosio s modernim i zahtevnim aranžmanima, još jednom potvrdivši svoj neosporni kvalitet.
Koncert su uveličali specijalni gosti iz SAD - američki saksofonista koji živi u Holandiji Džon Ruoko i pevačica Džudi Nimek koja ima zavidnu internacionalnu karijeru i kao izvođač i kao džez pedagog. 

Izuzetno raspoloženi kvartet pijaniste Vlade Maričića  izveo je efektni program sa materijala „Romano - Cubano“, zavodljivi spoj ciganskih pesama i kubanskih ritmova. Publika je oduševljeno pozdravila i poznatog pevača Ljubišu Stojanovića Luisa koji je nadahnuto otpevao nekoliko pesama sa ovog Maričićevog projekta. 

Iako je ponoć odavno prošla, internacionalni bend Miška Plavog je uspeo da zadrži pažnju i entuzijazam publike u sali Doma kulture u Zvečanu prve večeri festivala. Od kada je osamdesetih izašao na rok scenu bivše Jugoslavije, Miško Plavi je nastavio svoj muzički razvoj kao multiinstrumentalista, kompozitor i producent, zapažen i na internacionalnoj muzičkoj sceni. Program koji je izveo spaja različite kulture i uticaje i predstavlja interesantno muzičko putovanje u maniru najboljih predstavnika „world“ muzike, pravca koji je džez odavno prihvatio pod svoje okrilje. 

Drugo veče je otvorio bluz bend „Texas Flood“ iz Beograda. Atraktivan i ambiciozan program, kao i čvrst zvuk ove postave osvojili su mitrovačku publiku, najavljujući pozitivne promene na domaćoj bluz sceni. (old_image)

Nastup saksofoniste Slobodana Trkulje koji živi u Holandiji i njegove grupe „Balkanopolis“  izmamio je ovacije. Ovaj vrsni muzičar, impozantne energije osvaja evropsku scenu svojim uzbudljivim miksom tradicionalne muzike Balkana i džeza. Bilo da peva ili maestralno svira na različitim narodnim duvaljkama, Trkulja ne upada u zamku trivijalnosti koja ponekad prati slične pokušaje fuzije tradicije i modernog. „Balkanopolis“ je veličanstvenu podršku imao u bubnjaru Marku Đorđeviću koji je u Mitrovicu došao iz Njujorka gde gradi veoma zapaženu karijeru. 
 
Trubaču Abramu Vilsonu i njegovom desetočlanom sastavu „Delta Blues Project“ nije bilo lako da izađu na binu posle fascinantnog Trkulje čija je energija "razbila" publiku. Ipak, program koji je ovaj Amerikanac na privremenom radu u Velikoj Britaniji izveo,  daleko,je nadmašio očekivanja. Za prošlogodišnji Chetleham Jazz Festival, Vilson je po narudžbi napisao delo koje je engleska kritika okovala u zvezde. Publika „North City“ festivala imala je priliku da doživi neobično i umetnički savršeno uobličeno muzičko-scensko delo, priču o odlasku mladog trubača iz učmale sredine delte Misisipija u veliki grad. U jednom dahu, u formi džez svite, Vilson nam je ispričao upečatljivu muzičku priču o snovima, ambiciji, odrastanju, ljubavi, razočarenju i povratku korenima, provevši nas kroz razne stilove džeza - od izvornog bluza i soula, do be-bopa i hip-hopa. Savršeno uvežban bend, sastavljen od izvanrednih američkih i engleskih muzičara, sveža i moderna orkestracija, izuzetno Vilsonovo majstorstvo  na trubi, kao i njegovo sjajno pevanje, pokazali su neke nove moguće pravce u razvoju džeza. 
 
Mladi gitarista Rale Mičić koji se nametnuo na njujorškoj sceni i kao inventivan kompozitor, otvorio je sa svojim kvintetom  treće veče festivala. Lepota i suptilnost njegove muzike privukla je jednog od najvećih džez trubača današnjice, Toma Harela da učestvuje na snimanju CD-a nazvanog „Srbija“. Iako bolestan, Harel je pristao da dođe u Kosovsku Mitrovicu i, tako, već samim svojim prisustvom, kao  živa legenda džeza, svrstao je ovaj festival u rang najozbiljnijih sličnih manifestacija na svetu. Nastup ovog benda je bio nesvakidašnji umetnički užitak.

(old_image) Virtuoz na gitari, Bireli Lagren, najizrazitiji nastavljač tradicije velikog Djanga Reinhardta i „ciganskog“ džeza je svojim majstorijama razgalio mnogobrojne posetioce festivala. Iako je zbog bolesti u Mitrovicu došao bez pratećeg gitariste, ovaj slavni Francuz je uspeo da održi punoću zvuka i potvrdi svoju reputaciju jednog od najsjajnijih gitarista na svetskoj sceni.

 Opet, dobrano nakon ponoći, Ana Popović, bluz zvezda internacionalne karijere dovela je publiku zvečanskog Doma kulture do usijanja. Bez obzira na umor i naporan put, ona je pružila maksimum i kao ozbiljan gitarista i kao pevač. Suvereno vodeći svoju mušku postavu, Ana je dokazala da laskave kritike i nominacije najprestižnijih bluz časopisa širom sveta nisu slučajne. 

Završno veče festivala, 30. aprilazapočelo je  nastupom mitrovačke legende džeza, gitariste Petra Rakića i beogradskog tromboniste Ivana Ilića koji je i dirigent Big Benda RTS. Petar Rakić, duša muzičkog života Kosovske Mitrovice i direktor „North City“ festivala glavni je krivac za toliko interesovanje za džez u ovom gradu. Godinama on strpljivo regrutuje nove mlade muzičare i poštovaoce džeza, prvenstveno svojim velikim znanjem i neuništivim entuzijazmom. 

U nesvakidašnjoj postavi, ali znalački i stilski autoritativno, duet Rakić – Ilić je zagrejao prisutne za efektni nastup kvarteta pijaniste Mikana Zlatkovića koji je rodom iz Prištine ali od sredine devedesetih živi i radi u San Dijegu. Poznat kao jedan od najboljih klavirista na džez sceni ex Jugoslavije, Mikan je nastavio uspešnu karijeru u SAD. Pred svojom publikom je održao nadahnut i furiozan nastup uz pomoć odličnog bubnjara Čaka Mek Pirsona, saksofoniste Brajana Livija i beogradskog kontrabasiste Branka Markovića

Festival je zatvorio hrvatski latino sastav „Cubismo“. Kao što se i očekivalo, ovi majstori salse  pretvorili su svoj nastup u veliku igranku, ne štedeći sebe i prosto zalivajući publiku pozitivnom energijom. Uz vrele kubanske ritmove i pravu eksploziju životne radosti, ovogodišnji „North City Jazz & Blues Festival“ u Kosovskoj Mitrovici, završen je na najlepši mogući način.

Svakako treba pomenuti jam sessione koji su se nakon koncerata u Zvečanu održavali u mitrovačkom klubu Dolce Vita, na korak od mosta koji deli ovaj grad. U ovom prijatnom ambijentu, spontano zajedničko muziciranje muzičara iz različitih bendova  neosporno je potvrdilo opravdanost slogana koji je pratio festival - "univerzalni jezik". "Džemovanje" u opuštenoj i veseloj atmosferi kluba je po kvalitetu svirke moglo da se meri sa oficijelnim programom i zato ne čudi činjenica da su se ova muzička nadmetanja završavala s prvim jutarnjim burekom.

Sve čestitke organizatorima "North City" festivala i najbolje želje za budućnost!   

Tekst: Ljiljana Sađil
Foto: Igor Barandovski

Pogledajte još