Antihrist

Poslednji film provokativnog Larsa fon Trira publika i kritika su veoma burno dočekali, a reditelj ga je ocenio kao naznačajniji u svojoj karijeri. 

Sinopsis

Ožalošćeni par odlazi u šumu, u kolibu nazvanu Raj, kako bi zacelio slomljena srca i pokušao da popravi brak. Muž, koji je psihijatar, nada se da će uspeti da pomogne svojoj ženi da se suoči sa bolom i osećanjem krivice tako što će je navesti da se suoči sa svojim najvećim strahovima. Međutim, priroda uzima kormilo u svoje ruke, i stvari počinju da se odvijaju neočekivano. Odlazak u šumu nije bio dobra ideja ni za jedno od njih dvoje. 
O filmu

Radnja ove psihodrame odvija se kroz prolog, četiri poglavlja (Tuga, Bol, Očaj, Tri prosjaka) i epilog. Film se kreće od slow-motion erotične rapsodije do scena dramatičnog nasilja, uz mnogo simboličnih prizora iz prirode.

Pisanje scenarija za ovaj film Larsu fon Triru bio je jedan od načina da pobedi depresiju u kojoj se nalazio pre tri godine. U scenariju se nalaze mnogi snovi koje je ovaj reditelj sanjao, kako dok je pisao film, tako i njegovi raniji upečatljivi snovi.

Iako je "Antihrist" izazvao brojne rasprave zbog poruka koje šalje, Lars fon Trir kaže da iza ovog filma ne stoji nijedan sistem morala niti bilo kakve moralne pouke. Tema ovog filma je, kao i tema njegovih ranijih filmova, priroda, ali na mnogo intimniji način. Lars fon Trir takođe kaže da je ovo film u koji on jako veruje i da je najvažniji film njegove karijere. 

Za ulogu žene koja je psihički obolela nakon gubitka deteta, Šarlota Gensbur dobila je nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Kanu.

Pogledajte još