MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Marina Grubić - Tajland

Ono što je zanimljivo za Marinu jeste da, poput ptice selice, topliji deo godine provede u Srbiji, dok zimi spakuje svoje kofere i na nekoliko meseci otputuje na neku destinaciju sa prijatnijom klimom. Njen najčešći "zimski" izbor je egzotični Tajland, a danas sa vama deli svoje impresije upravo sa ove destinacije.

Kada planirate putovanje da li preferirate da svoj prevoz organizujte samostalno ili koristite usluge turističkih agencija?

- Kada putujem obično sama isplaniram i organizujem svoje putovanje. Nakon što odredim destinaciju, nađem kartu na internetu i potražim povoljne letove. Nakon što obezbedim let (ponekad i više letova), istražim kako se dolazi od aerodroma do željene destinacije, pa prema potrebama rezervišem i taj prevoz. Konkretno, kada putujem na Tajland letim iz Beograda preko Abu Dabija do Bangkoka, a povratna karta za to putovanje staje oko 450 EUR. Nakon dolaska u glavni grad Tajlanda, kupujem povratnu avionsku kartu do mesta Čang Mai gde obično provedem januar, a cena za ovaj let iznosi oko 100 EUR. Više o ovom predivnom mestu možete pročitati na mom putopisnom blogu marinagrubic.blogspot.rs.

Gde preporučujete da se odsedne na pomenutoj destinaciji i kakve su cene smeštaja?

- Sve zavisi od destinacije do destinacije i ličnih prioriteta, a moji su prvenstveno bezbednost, urednost i čistoća, kao i dobra internet konekcija. Na primer, u Čang Maiju odsedam u prenoćištu "Life In Town", jer u potpunosti odgovara mojim potrebama. Tamo me uvek dočeka prijatno osoblje, uredna i čista soba sa odličnom internet konekcijom i pogledom na predivni park Suan Buak, kao i krovna teresa sa neverovatnim pogledom na planinu. Soba za dve osobe u ovom prenoćištu za mesec dana staje oko 200 EUR i u ovu cenu je uračunato čišćenje, kao i menjanje posteljine i peškira jednom nedeljno. S druge strane, februar volim da provedem na nekom od prelepih tajlandskih ostrva, gde obično iznajmim kuću okruženu džunglom, nedaleko od plaže. Kako to izgleda možete videti na mom video snimku.

Kojim ste se tajlandskim jelom najviše oduševili?

- Ukoliko pratite moj sajt i YouTube kanal "Biljna ishrana" znate da se ja hranim voćem i mladim zelenišem. Moja omiljna hrana na Tajlandu u januaru je zmajsko voće, satsuma mandarine i mango, dok na ostrvima uživam u slasnom ukusu zrelog džekfruta, čempedaka, durijana i rambutana.

U kojem piću ste rado uživali na ovom putovanju?

- U vodi! Znam da ovo zvuči neobično, jer voda po definiciji nema ukus, ali na Tajlandu kupujem isključivo jednu marku vode koja ima izuzetno pitak i prijatan ukus, te je nju prosto zadovoljstvo piti. Uvek joj se iznova radujem.

Kako ste provodili slobodno vreme i šta vam je tokom boravka najviše bilo interesantno?

- U mestu Čang Mai, gde obično boravim u januaru, nakon što obavim svoj online posao, slobodno vreme provodim uživajući u druženju sa prijateljima u parku Suan Buak, vežbanju, kao i dugim vožnjama bicikla do nekog od predivnih vodopada ili botaničih bašta. Naročito uživam u odlascima na pijacu Muang Mai, koja je poznata po svojoj prostranosti i izobilju voća, gde moja čula uživaju u fuziji magičnih boja i neverovatnih ukusa.

Pre nego što ponovo otputujete u ovu zemlju, da li imate u planu da posetite i neke druge destinacije?

- Kao i svakog leta, posetiću Dansku i Englesku, zbog festivala koji se tamo održavaju, a na kojima držim predavanja, časove joge i radim u kuhinji kao "raw chef". Moje naredno putovanje na Tajland biće jedinstveno, jer imam veliko iznenađenje za pratioce mog sajta. Samo zato što su to oni tražili, organizujem turu od 20 dana u Čang Mai, kao i na ostrvo Pangan, a svi detalji u vezi tog putovanja biće blagovremeno istaknuti na mom sajtu.

S obzirom na to da ste dosta proputovali, da li postoji još neko mesto na kojem niste bili, a koje planirate da posetite?

- Naravno! Volela bih da posetim lokalitet Maču Pikču u Peruu, Kvinslend u Australiji, Južnoafričku republiku, Madagaskar i Havaje. S obzirom na to da sam u Emiratima do sada bila samo u tranzitu, volela bih da bolje upoznam Abu Dabi i Dubai. Takođe, imam veliku želju da vidim i najveći planinski masiv sveta, Himalaje.

Autor: Vesna Aćimov
Foto: Jasmina Pilipović/Privatna arhiva

Pogledajte još