PREPORUKA ZA DANAS: Tanja Radenkov - recept, knjiga, restoran, predstava, serija

Njen posao u Hitnoj pomoći umnogome se razlikuje od onog na klinici. Svaki slobodan trenutak nastoji da provede u prostorijama svoje klinike "Eterna" u kojoj radi kao specijalista za plastičnu hirurgiju. Dobitnica je mnogih prestižnih nagrada i priznanja kojima se ne mogu svi lekari pohvaliti. Jedna od njih je titula Dame 2017. godine, za rad, doprinos i stvaralaštvo, odlukom publike i medija. Početkom 2017. godine, odlukom glasova lekara, publike i medija, uručena joj je Balkanska nagrada za razvoj u medicini.

Takođe, može se pohvaliti brojnim nagradama američkih kompanija i medicinskih klinika za izuzetan rad i napredak u zdravstvu. Odlukom lekarske komore republike Srbije stekla je zvanje doktor i licencu da stiče prava i dužnosti propisane Statutom i Kodeksom medicinske etike Lekarske komore Srbije.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

RECEPT

Rano ustajem i započinjem dan. Svakog dana nastojim da, s obzirom na to da mnogo radim, ustanem odmorna i sveža. Inače, prepodne. nakon skladnog obroka, jedem voće u kombinaciji sa povrćem ili isto voće i povrće očistim, izmiksam i popijem. Takav obrok ili napitak veoma mi odgovora jer me čekaju velike obaveze na poslu. Voće je zdravo, bogato vitaminima, ima visok nivo vode i odgovara našem organizmu. Kao i u mnogim obrocima, ne treba preterivati u konzumiranju voća jer voće sadrži visok nivo šećera, tako da preporučujem da se i ono jede umereno, od dve do tri porcije. Kako kod kuće imam četvorogodišnju ćerku, trudim se da je naučim da konzumira zdrave i sveže proizvode. Kad pripremim, odnosno izmiksam voće meni, ja to učinim i njoj, tako da jedna drugoj pravimo društvo.

Recept: Sok od šargarepe i jabuke

Sastojci:

100 ml soka od šargarepe
100 ml soka od jabuka
2 kašike soka ceđene narandže

Priprema:

Šargarepe i jabuke očistiti i oprati. Nakon toga, voće iseći i staviti u sokovnik, iscediti i u čašu sa sokom dodati dve kašike soka ceđene narandže. Ukoliko želite da razredite sok, možete dodati malo vode, koliko da bi se lakše unelo u organizam. Konzumirati odmah nakon pripreme. Prijatno je popiti i uveče koju čašu, ukoliko volite da večerate. Poznato nam je da je šargarepa veoma dobra za vid, krvnu sliku, čišćenje jetre, dok su jabuke dobre protiv srčanog udara i oboljenja zuba.

Foto: Promo

KNJIGA

Pročitala sam je, pa stoga i preporučujem knjigu "Sreća je u nama", Dragane Jovanović, jedne od naših najpoznatijih instruktora joge. Ona se takođe bavi relaksacijom i meditacijom. Dragana je svoju ljubav - jogu, i mnoge tehnike ličnog razvoja, pretočila u koncept Life centra. Kako poručuje u knjizi, sreća je u nama i nudi vam metod koji možete prilagoditi sebi. Dragana Jovanović je svoje dugogodišnje iskustvo joga instruktora prenela u ovu knjigu koja će vas naučiti kako da zadržite ravnotežu u duši i telu, kako da prepoznate u sebi alate za postizanje i očuvanje svoje sreće.

www.laguna.rs

Foto: Promo

RESTORAN

Posećujem mnoge restorane sa dugogodišnjom tradicijom i one u kojima mi je prijatno. Ovoga puta izdvajam naš dobro poznati restoran "Franš" u kojem se osećam kao da sam u drugom gradu, daleko od svega. Veoma mi prija njihov ambijent, zelenilo, cveće. Restoran mnogih dešavanja i susreta. Objekat kojem se vraćaju i oni koji su otišli daleko. Prijatno se osećam u ovom restoranu, bilo da sam porodicom ili prijateljicama.

www.frans.rs

Foto: Promo

PREDSTAVA

Rado se prisetim predstave "Gospođica" koju sam gledala u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, u režiji Gorčina Stojanovića. U pitanju je izvanredna predstava rađena po romanu našeg nobelovca Iva Andrića, u kojoj glavnu žensku ulogu tumači Nataša Ninković, dok se u glavnoj muškoj roli našao maestralni Vojislav Brajović. Radnja predstave odigrava se krajem 19. i početkom 20. veka. U tom teškom i turbulentnom vremenu Nataša, igrajući lik Radojke Radaković, predstavlja tugu i muku žene koja je čitav život provela bez ljubavi i radosti, sve do svog tragičnog kraja. Predstavu preporučujem ljubiteljima književnosti i dobre glume.

jdp.rs/predstave/gospođica/

Foto: Promo

SERIJA

Televizija HBO poznata je širom sveta po svom izuzetnom filmskom i serijskom sadržaju. Trudim se da pratim seriju "Igra prestola". Oduševljena sam temom, produkcijom, glumačkom podelom, i velikim brojem različitih karaktera. Ova sjajna američka televizijska serija zasnovana je na romanima Džordža R. Martina.

www.hbo.com

Autor: Nina Dotlić
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još