AUDICIJA ZA IGRAČE IZ BEOGRADA I REGIONA: Beogradski festival igre i Jakopo Godani biraju najbolje

Koreograf poziva ženske i muške igrače, koji poseduju odličnu tehniku i kordinaciju u prostoru, dobro vladaju improvizacijom, a istovremeno su otvoreni za nove umetničke izazove i nastupe u neobičnom umetničkom prostoru. Kandidati treba da se prijave na e-mail protocol@belgradedancefestival.com, pošalju svoj CV (word ili pdf dokument) i fotografiju (do 1MB).

Učesnici audicije treba da budu prisutni u subotu, 2. septembra od 14 časova i u nedelju, 3. septembra od 12 časova.
Studio će biti otvoren pola sata pre početka audicija, kako bi se učesnici sami pripremili i zagrejali.

Međunarodno priznati koreograf, Jakopo Godani rođen je u La Speciji, u Italiji, gde je 1984. godine počeo da uči balet i modernu igru u Centru Loredane Rovanje. Tri godine je studirao vizuelne umetnosti u Školi lepih umetnosti u Karari, a 1986. godine je primljen na usavršavanje u međunarodnom centru za igru Morisa Bežara – Mudra u Briselu. Kao profesionalac, Godani je debitovao 1988. godine, nastupajući u nekoliko pariskih trupa savremene igre. U Briselu je 1990. godine osnovao sopstvenu kompaniju i započeo koreografsku karijeru. Od 1991. do 2000. godine, bio je prvi solista u Baletu Frankfurt pod vođstvom Vilijama Forsajta, i istovremeno sarađivao sa ovim koreografom u stvaranju mnogih naslova.

Godani je koreografsku karijeru razvijao kreirajući originalna dela za veliki broj svetskih kompanija, kao što su: Kraljevski balet u Londonu, Bajerski državni balet, Nacionalna kompanija igre iz Madrida, Holandski plesni teatar, Kraljevski danski balet, Balet Britanske Kolumbije, Balet Kapitol iz Tuluza, Balet Teatra milanske Skale, Kraljevski flamanski balet, Finski nacionalni balet, Balet Državne Opere u Berlinu, Sidnejska plesna kompanija, Balet izraelske Opere, Suzan Delal Centar, Holandski nacionalni balet, Aterbaleto, Balet Monte Karla, Kompanija Cedar Lake, i mnoge druge. Godani je postao umetnički direktor Forsajt kompanije (Ballett Frankfurt) početkom sezone 2015/2016. Njegov rad je istovremeno sofisticiran, telesan i sirov. On koristi kolektivnu snagu u formi jednog organizma, na posve artikulisan način. On osmišljava sve segmente dela, od inicijalne koreografije, preko dizajna prostora, objekata, okoline i postavke scene, piše tekstove i koncept za dramaturgiju, stilizuje imidž izvođača osmišljavanjem kostima, stvara i razvija inovativne načine korišćenja rasvete, video radova i projekcija, kreira i prilagođava muziku za neke od svojih komada… Godani je sastavio tim profesionalaca koji slično razmišljaju, kako bi zajedno, tokom celokupnog procesa razvijali originalne ideje, vođeni kreativnim i inovativnim pristupom koji ima za cilj sagledavanje naprednog savremenog sveta.

Balet Frankfurt (ranije Forsajt kompanija) podjednako deluje u dva grada, Drezdenu i Frankfurtu na Majni. Njen umetnički direktor je međunarodno priznati koreograf, Jakopo Godani. Repertoar trupe se sastoji, pre svega od Godanijevih radova. Njegov cilj je stvaranje dinamičnog, novog koreografskog jezika, koji zahteva virtuoznost u svom izrazu, a u isto vreme predstavlja fizički izazov za igrače. Na tom putovanju, tradicionalno nasleđe igre približava se savremenoj misli, što čini ansambl sasvim jedinstvenim.

Balet Frankfurt je gostovao na 13. Beogradskom festivalu igre (2016), u Centru Sava.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.