VERUJEMO U JEDNU IGRU: Predstavljen 19. Beogradski festival igre

Predsednik Skupštine Ivica Dačić danas je označio početak 19. Beogradskog festivala igre, a ambasadori zemalja učesnica uputili su podršku Ukrajini.

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib je na konferenciji za novinare u Domu Narodne Skupštine pozdravio jučerašnje usvajanje Rezolucije u Generalnoj skupštini UN o agresiji na Ukrajinu.

- Juče smo videli ogromnu podršku Ukrajini 141 države, medju kojima i Srbije, koje su se izjasnile protiv agresije na tu zemlju - rekao je Šib.

Podršku Ukrajini i solidarnost narodu Ukrajine iskazali su i ostali ambasadori čije zemlje učestvuju na Beogradskom festivalu, među kojima su Belgija, Holandija, Italija, Francuska...

Dačić je naveo da će se povodom festivala u Srbiji okupiti veliki broj umetničkih kompanija i igrača iz 12 zemalja sa nizom novih koreografskih postavki, a kao i ranijih godina Festival će biti obogaćen revijom filmova, izložbama i radionicama.

- Ponosni smo na Beogradski festival igre i svake godine sa velikom radošću dočekujemo naše goste iz celog sveta, jer znamo da će baš na ovom festivalu pokazati najviše od svoje kreativnosti i umetničkog dara, zato što i oni dobro znaju da su oči svetske publike uprte u Beograd i njegov festival - rekao je Dačić.

On je dodao da je Beogradski festival umetničke igre postao "neodvojivi deo ne samo naše kulturne scene, već i evropskog i svetskog umetničkog prostora".

- To je događaj od kojeg se očekuje da postavi nove trendove i predstavi nove produkcije i autore - ocenio je on.

On je naveo da iza Beogradskog festivala igre stoji velika podrška kako kompletne kulturne i umetničke javnosti Srbije, tako i institucija, od parlamenta, Ministarstva kulture i do gradskih vlasti Beograda i Novog Sada.

Ministarka kulture Maja Gojković je navela da se festival održava tokom marta i aprila pod sloganom "Verujemo u jednu igru" a da je ove godine proširen na Novi Sad i Pančevo.

Konferenciji su prisustvovali i osnivač festivala Aja Jung i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Devetnaesti BFI otvoriće igrač, koreograf i jedan od najvećih vizionara u oblasti savremene igre, Jair Vardi. Višedecenijski direktor čuvenog Centra Suzan Delal iz Tel Aviva i Departmana umetničke igre Rubin akademije u Jerusalemu, obratiće se kratkom besedom beogradskoj publici pre početka predstave trupe Lajns baleta iz San Franciska u Operi Madlenianum, 16. marta u 20h.

Izvor: Beta
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još