Kažnjavanje zbog brzine pomoću naplatnih rampi kreće od ponedeljka

- Vozači treba da budu svesni da se ograničenja moraju poštovati i da se ne isplati žuriti negde, jer će ih na ovaj ili onaj način stići zaslužena kazna - rekao je Rebić novinarima nakon saobraćajno-obrazovnog časa "Pažljivko" u osnovnoj školi "Pavle Savić".

Policija je, kaže njen direktor, zahvaljujući dobroj saradnji sa JP "Putevi Srbije", uspela da postojeće resurse tog preduzeća iskoristi da pribavi potrebne podatke, a to su vreme ulaska na određenu naplatnu rampu i vreme izlaska.

- Taj put smo izmerili, pređeni put se deli sa vremenom, imamo jasan pokazatelj kolika je prosečna brzina i mi ćemo praktično od ponedeljka te podatke pribavljati od "Puteva Srbije" i dostavljati ih na kućne adrese građana, a kada se radi o stranim državljanima, oni će se na licu mesta zaustavljati, saopštavaće im se prekršaj i u skladu sa učinjenim prekoračenjem voditi prekršajni postupak ili izricanje novčane kazne na licu mesta - kaže Rebić.

Podseća da za to postoji zakonsko ovlašćenje, još od 2009. godine kada je donet Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji predviđa i mogućnost merenja prosečne, odnosno srednje brzine.

Činjenica je, iznosi Rebić, da se u Srbiji godišnje otkrije oko milion prekršaja, kao i da su "naravno svi svesni da ih ima mnogo više" i da saobraćajna policija u tom smislu pokušava da sankcioniše najteže prekršaje, koji doprinose većem stradanju.

- Tako ćemo raditi i u slučajevima prekoračenja srednje brzine. Što se tiče povećanja ograničenja brzine, mi sada moramo poštovati važeće propise, koji kažu da je dozvoljena brzina na autoputu 120 km/h. Svakako ćemo u prvom trenutku procesuirati najpre one vozače koji su učinili najveća prekoračenja. To činimo i na drugim mestima gde merimo brzinu - rekao je Rebić.

Priznanice za vozače

Vozači će prilikom plaćanja putarine dobiti na priznanici i informaciju o srednjoj brzini vožnje pa mogu odmah da znaju da li su prekršili zakon.

Biće sankcionisani i vozači koji elektronski plaćaju putarinu - njima će sistem očitavati srednju brzinu čim ih kamera snimi na naplatnoj rampi.

Vozače će patrola saobraćajne policije odmah zaustavljati na naplatnoj rampi ili će im prijava stići na kućnu adresu.

Predviđene kazne:

121-140 km/h - 3.000 dinara

141-160 km/h - 5.000 dinara

161-180 km/h - 6.000 - 20.000 dinara, tri kaznena poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje 30 dana

181-200km/h - 15.000 - 30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana, šest kaznenih poena i oduzimanje dozvole na najmanje tri meseca

201+ - 100.000-120.000 dinara, najmanje 15 dana zatvora, 14 kaznenih poena, oduzimanje dozvola najmanje osam meseci

Ukoliko se vozi po propisima, tačno se, naime, zna koliko je vremena maksimalnom dozvoljenom brzinom potrebno da se stigne od tačke A do tačke B, na najfrekventnijim deonicama, a evo i koliko:

Horgoš - Preševo (537 km): 4 sata, 16 minuta

Naplatna rampa Vrčin – Naplatna rampa Niš (205 km): 1 sat, 42 minuta

Naplatna rampa Vrčin – Naplatna rampa Preševo (359 km): 3 sata

Šimanovci - Šid (85 km): 42 minuta

Ljig - Preljina (40 km): 20 minuta

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još