Book Talk 2017 - Mirana Likar Bajželj: Mentor je duša kursa kreativnog pisanja, bez obzira da li je klasični ili virtuelni

Tokom 14 panela, koji se održavaju paralelno u dva prostora, učesnici će govoriti o problemima izdavaštva danas, Deklaraciji o zajedničkom jeziku, književnoj kritici i novinarstvu u digitalnom dobu, kao i kreativnom pisanju u eri novih medija, pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, jugoslovenskom književnom nasleđu, putopisnoj, skandinavskoj, erotskoj književnosti, domaćoj fantastici i drugim temama.

U panelu "Kursevi kreativnog pisanja u eri novih medija" učestvovaće i Mirana Likar Bajželj, profesorka slovenačkog jezika, autorka kratkih priča i romana, iz Ljubljane, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Kurseva kreativnog pisanja na internetu ima pregršt. Kako gledate na kurseve koji se pohađaju onlajn, na daljinu?

- Ako onlajn kursevi imaju isti sadržaj i drugu formu kao klasični, mogu biti sasvim u redu. Po mom iskustvu se na onlajn kursu ne događa ništa drugo nego na klasičnom kursu. Ali mislim da je odlično, ako se učesnici na kraju kursa sretnu i upoznaju, ako je to moguće. Ako su pak ti kursevi priređeni za širi krug i imaju po nekoliko stotina učesnika iz različitih zemalja, kako to recimo rade otvoreni univerziteti, to je sasvim nešto drugo. Na takvim kursevima pisac može pronaći nešto drugo: gradivo za svoj rad. Ako se tvoja priča dešava recimo u 2. svetskom ratu, upišeš kurs 2. svetski rat, nekih pedeset sati, i dobiješ odličan pregled i sažete činjenice. Za gotovo svako područje pisanja postoji određen kurs ... Isto mi se čini zanimljivo, ako želite da se bavite pisanjem, na takvom kursu ćete analizirati život i delo pisca, koji vas inspiriše.

Iza sebe imate nekoliko klasičnih, ali i virtuenih kurseva kreativnog pisanja. Kakva su vam iskustva?

- Moje iskustvo sa klasičnim kursevima je malo bogatije od iskustva sa virtuelnim. Virtuelni je možda komotniji, jer se ne morate ni obući, ni tražiti parking u gradu, za vreme kursa možete držati noge u lavoru i jesti sendvič. Anonimno će ti članovi tvoje grupe možda lakše reći nešto o tvom pisanju nego dok te gledaju u oči. I ti ćeš lakše primiti kritiku. Nećete se gledati i osećati. Ali, ono što podstiče kreativnost je, barem po mom mišljenju, pravo živo druženje polaznika, gde vidiš šta tvoj pametni sagovornik zaista misli o nekoj stvari. Na kraju krajeva, na kraju virtuelnog kursa piješ pivo sam, a na kraju klasičnog sa živim ljudima.

Šta biste preporučili onima koji žele da upišu neki od tih kurseva? Kako da izaberu najbolji?

- Preporučila bih da odaberu kurs sa jakim mentorom, koji ima spisateljski i/ili urednički autoritet i harizmu u njihovom prostoru. Mentor je duša kursa. Druga važna stvar je namera tog koji kurs organizuje. To je srce kursa. Važno je naime, da je kurs besplatan za polaznike, plaća ga neka, obično državna institucija, ministarstvo za kulturu ili kakva agencija recimo. Time svi učesnici dobiju neku vrstu nezavisnosti i jednakosti. I kad za kurs nisi platio ništa, mentor može da se bavi tvojim pisanjem bez straha da će mu zbog kritike biti uskraćena sredstva za recimo idući kurs ... Tako su svi na dobitku.

Kao i prethodne dve godine, i ove će Book Talk konferenciji prethoditi “Nedelja knjige” tokom koje će biti sprovedena akcija deljanja besplatnih knjiga u gradskom prevozu. Svi građani koje volonteri zateknu da čitaju knjige u gradskom prevozu dobijaće besplatne knjige na poklon.

Walk&Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom održaće se takođe i ove godine. Učesnici konferencije su prošle godine imali priliku da se druže sa Isidorom Bjelicom, prošetaju gradom i uživaju uz kafu i kolače u gradskoj poslastičarnici. Posetioci mogu da pišu sa kim bi od učesnika konferencije voleli da se druže na mejl adresu walkandtalk@color.rs i tako saznaju i termin šetnje.

Ovogodišnjoj konferenciji prethodi izbor za „Sliku Novog Sada 2017.“. Novosadske javne ličnosti i čitaoci portala NShronika mogu da glasaju za najlepšu sliku, a proglašenje pobedničke slike biće održano na samoj konferenciji. Kriterijum je bio da se slika nalazi u stalnoj postavci nekog od novosadskih muzeja ili galerija ili da je na njoj novosadski motiv. Sledeće godine “Book Talk” pokrenuće akciju – “Novi Sad čita jednu knjigu”.

Tradicionalno, kotizacije za studente književnosti su besplatne. Prijavu i kopiju važećeg indeksa potrebno je poslati na mejl adresu jelena.jahura@color.rs.

Svi zainteresovani mogu da kupe kotizacije putem Gigstix mreže - info na ovom linku ili putem zvaničnog sajta www.color.rs/booktalk2017

Konferenciju organizuju Color Media Communications, HBO Color Media Events, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a prijatelj konferencije je Erste banka.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.