Raste nivo reka u Kolubarskom okrugu

VALJEVO, 25. februara 2010. (Beta) - Posle topljenja snega i novih padavina nivo reka u valjevskom kraju je porastao, a najozbiljnija situacija je u opštini Ub, rečeno je u četvrtak agenciji Beta u toj opštini.

Zamenik predsednika opštine Sava Sarić rekao je za agenciju Beta da su nadležne republičke institucije dozvolile da se "reka Ub pusti u ribnjak u selu Dokmir, pa je tako Ub spasen od većih poplava". Sarić je dodao da reka Ub "odavno nije bila tako velika", dok se "špic vodostaja Tamnave očekuje noćas i sutra ujutru".

Opštinski krizni štab je procenio da je ugroženo oko 200 domaćinstava, pa je zbog povećanog nivoa reka Kolubare, Uba i Tamnave proglašena redovna odbrana od poplava.

Na ugroženom području su korišćeni mehanizacija i pumpe za izbacivanje vode, a meštanima je deljena voda za piće. U opštini Lajkovac, od Slovca do Ćelija, reka Kolubara je poplavila nekoliko stotina hektara oranica, a najteža situacija je u selu Nepričava, dok su u Lajkovcu ugrožena domaćinstva iza pruge Beograd-Bar, u blizini Železničke stanice.

Pogledajte još