IZRAZITO PRLJAVE NAMIRNICE: Hrana koju pre jela obavezno morate da operete

1. Voće i povrće s jestivom kožom

Samo zato što je voće i povrće sa jestivom kožom naizgled potpuno čisto i sjajno, to ne znači da ga ne morate oprati. Obavezno ga stavite pod jak vodeni mlaz i dobro istrljajte rukama. Industrijsko voće i povrće poželjno je, prema preporukama stručnjaka, uvek oguliti pre konzumacije, dok ono domaće koje nije tretirano pesticidima ne morate guliti, ali ga takođe morate oprati.

2. Određene namirnice u konzervi

Namirnice poput npr. konzervirane tune nemoguće je oprati bez uništavanja, ali namirnice poput konzerviranog graška, kukuruza, luka i drugog obrađenog povrća možete isprati.

3. Voće i povrće sa nejestivom kožom

Navikli smo da ih ne gulimo, ali baš zbog toga mislimo kako ih ne bismo trebali oprati. Naravno, nismo u pravu. Svako voće i povrće, bez obzira na to ima li jestivu ili nejestivu kožu, obavezno treba oprati pre konzumacije ili pripreme.

4. Orašasti plodovi

Ako pitate većinu ljudi peru li orašaste plodove, odgovoriće vam negativno. Međutim, imajte na umu da ne možete sa sigurnošću znati gde su bili skladišteni tokom transporta i pre pakovanja. Zbog toga je neophodno oprati ga pre konzumacije. Uvek perite samo onu količinu plodova koju ćete pojesti ili koristiti za pripremu jela.

5. Sušeno voće

Jeste li znali da se upravo sušeno voće smatra jednom od najprljavijih namirnica? To važi za sušeno voće u rinfuzi. Zato i njega obavezno operite pre konzumacije, a stručnjaci savetuju da ga čak stavite u vodu na nekoliko sati.

Izvor: zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.