fbpx

Džang Jimu predsedava žirijem venecijanskog festivala

RIM, 22. maja 2007. (Beta-AFP) - Kineski režiser, Džang Jimu, biće predsednik žirija 64. festivala u Veneciji koji će ove godine biti održan od 29. avgusta do 8. septembra, saopštili su danas organizatori Mostre.

Festival ove godine obeležava 75. godinu postojanja.

"Kao i povodom pedesete godišnjice festivala 1982, kad je žirijem predsedavao Bernardo Bertoluči, za 75. godišnjicu Mostre svi članovi žirija biće bez izuzetka režiseri", navodi se.

Venecijanski filmski festival, osnovan 1932, tokom Drugog svetskog rata imao je nekoliko godina pauze, a održano je i nekoliko smotri bez takmičarske selekcije.

Džang je dobitnik dve Zlatne palme, 1993. za "Story of Qui Ji" i 1999. za "Not One Less" i Srebrne palme 1991. za "Podignite crveni fenjer".

"Džang je jedini režiser na svetu koji je za manje od deset godina osvojio sve najvažnije nagrade na Mostri", dodaju organizatori.

"Venecija je festival na kojem sam najčešće učestvovao. Tamo sam dobio najveća priznanja i doživeo najsnažnije emocije. To je blagoslovena zemlja", napisao je režiser u pismu direktoru Mostre, Marku Muleru (Marco Muller).

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.